Agyunkban összekapcsolódik a fájdalom és az étkezés

Az étkezés és a fájdalom között összefüggés van, mivel a krónikus fájdalomban szenvedők gyakran küzdenek a súlyukkal. A Del Monte Idegtudományi Intézet kutatói most magyarázatot találhattak erre egy új tanulmányban, amely azt sugallja, hogy az agy motivációért és örömért felelős áramkörei hatással lehetnek arra, ha valaki fájdalmat tapasztal, írja az origo.hu portál.

A táplálkozásban és az egyes ételekben való öröm megtalálása abból fakad, hogy az agyunk hogyan reagál arra, amit eszünk. A PLOS ONE tudományos szaklapban most publikált tanulmányban a kutatók az agy cukorra és zsírra adott válaszát vizsgálták.

Ezek az eredmények olyan új, fiziológiai mechanizmusokat tárhatnak fel, amelyek összekapcsolják a krónikus fájdalmat valaki étkezési viselkedésének megváltozásával. És ez a változás az elhízás kialakulásához is vezethet– mondta Paul Geha, a tanulmány vezető szerzője a MedicalExpress online tudományos portálnak. 

A tudósok zselatinos desszert és puding segítségével megváltoztatták az ételek cukor- zsírtartalmát, illetve az állagát. Azt találták, hogy a betegek egyike sem tapasztalt változást az étkezési szokásaiban ha a cukrot változtatták, ám ha a zsírt, akkor igen. A kísérlet során az akut derékfájdalomban szenvedők, akik később felépültek, nagy valószínűséggel elvesztették örömüket a puding elfogyasztása közben,és nem érezték a jóllakottság jeleit sem, ami az emésztőrendszer és az agy közötti kommunikáció eredménye.

Fotó: Unsplash | Tamás Pap

Eközben azok a szintén akut derékfájásban szenvedők, akiknek a fájdalma akár egy évig is fennállt, kezdetben ugyanazt a változást tapasztalták az étkezési viselkedésükben. A krónikus derékfájással küzdők azonban arról számoltak be, hogy idővel a magas zsír- és szénhidrát tartalmú ételek, például a fagylalt és a sütemények, „problémássá" váltak számukra.

Fontos megjegyezni, hogy az étkezéshez való újszerű hozzáállásuk nem változtatta meg a kalóriabevitelüket – magyarázta Geha, aki elsőként írt erről egy tanulmányt, ami a PAIN szaklapban jelent meg, és amelyre a közelmúltbeli kutatások is építenek. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a krónikus fájdalomban szenvedő betegek elhízását nem feltétlenül a mozgás hiánya okozza, de a fájdalom talán megváltoztatja az étkezési szokásaikat.

A tanulmány résztvevőinek agyi MRI és CT vizsgálata feltárta, hogy a nucleus accumbens – amely az emberi agy olyan régiója, amely kapcsolódik a pszichológiai jutalmazási rendszerekhez és a motivációhoz, valamint amely leginkább a döntéshozatalban játszott szerepéről ismert – támpontokat adhat arra vonatkozóan, hogy ki van kitéve az étkezési viselkedés hosszú távú változásának veszélyével szemben. A kutatók azt találták, hogy az agy ezen területének felépítése "normális" volt azoknál a betegeknél, akik kezdetben változást tapasztaltak étkezési viselkedésükben, de fájdalmaik nem váltak krónikussá.

Azoknál a pácienseknél azonban, akiknek étkezési viselkedése átlagosnak mondható, de fájdalma krónikussá vált, kisebb volt a nucleus accumbens agyi régió. Az eredmények arra utalnak, hogy ez a régió kritikussá válik a krónikus fájdalom által motivált viselkedésében. Geha korábbi kutatásai szerint a kisebb nucleus accumbens jelezheti azt is, ha valakinél nagyobb a kockázata a krónikus fájdalom kialakulásának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?