A változás benned van! Te benne vagy? – önkéntességre ösztönző társasjátékkal rukkolt elő a Gyulafehérvári Caritas

Egyre nehezebb bevonni az embereket az önkéntes megmozdulásokba, mintha nagyobb lenne a közöny és a sietség, nem vesszük észre közösségünk problémáit. Ez talán azzal is magyarázható, hogy a koronavírus időszaka óta távolságtartóbbak vagyunk. Mégsem kényelmesedhetünk bele a tettek nélküli életbe, ezért a nemtörődömségnek a Gyulafehérvári Caritas a szegedi Talentum Alapítvánnyal karöltve próbálja meg elejét venni. De ezúttal nem előadássorozattal, még csak nem is képzéssel, hanem egy roppant izgalmas, fiatalos megvalósítással: a két szervezet hosszú tanácskozások és tesztelések révén társasjátékot alkotott, ami úgy hozza lendületbe a fiatalokat, hogy közben érzékenyít a társadalmi problémákra és önkéntességre, felelősségvállalásra buzdít. Mert a komfortzónán kívüli tevékenységek bevállalásával fejlődhetünk igazán – tudjuk meg Fechită Lujzától, a Gyulafehérvári Caritas önkéntesétől.

Fechită Lujza felvilágosít, a közös munka 2022 őszén indult: ekkor a Gyulafehérvári Caritas és a szegedi Talentum Alapítvány egy projektcsapatot toborzott, négy-négy személyt mindkét szervezetből, akik a társasjáték-készítés magját képezték. „Engem különleges kapcsolat fűz a Caritashoz. Mivel ott kezdtem önkéntesi pályafutásom, egy olyan társasjátéknak az elkészítése, amely az önkéntességet népszerűsítené, fantasztikus lehetőségnek bizonyult” – lelkendezik, majd arról is beszámol, hogy a fejlesztési folyamat 2023 januárjában indult Szegeden, az első személyes projekttalálkozó keretében.

Fotók: Caritas Alba Iulia

Ez a néhány nap nagy játszadozásokról szólt, hiszen a csapatnak minél több társasjátékos tapasztalatra volt szüksége ahhoz, hogy a jól bevált módszereket átdolgozhassa és egyetlen társas egyvelegévé gyúrja össze. „Nagyon inspiráló volt számomra a közös ötletelés, illetve a közös játék, hisz a társasjátékunk formájának meghatározása előtt rengeteget játszottunk, és gyűjtöttük az ihletet, innen is, onnan is elemeltünk egy-egy elemet, amit majd a saját játékunkban szeretnénk viszontlátni” – számol be az első műhelymunkáról Fechită Lujza hangsúlyozva, hogy már ekkor eldöntötték az alapkoncepciót. Azt, hogy a társasjátékukat két részre osztják.

Az első részében a játékosoknak egyénileg kell választaniuk a különféle önkéntes lehetőségek közül. Ekkor megtanulják, hogy egy-egy önkéntes akció vagy tevékenység során milyen készségeket sajátíthatnak el, vagy milyen erőforrásokat hasznosíthatnak – ők ugyanis erősforrásokat gyűjtenek a társasjáték tábláján. A második felvonásban pedig csapatként kell együtt dolgozniuk, méghozzá úgy, hogy az egyénileg összegyűjtött erőforrásokat közösen kamatoztatják. Mert ott vannak a társadalmi problémákról szóló kártyák, amikről eldönthetik, hogy megoldják-e közösen vagy inkább továbblépnek.

Ebben a játékban különféle szituációkkal találják szemben magukat a résztvevők: felolvasás idősotthonban, békamentő akció, külföldi munka mind megtalálható a kártyákon, a játék lényege pedig az, hogy döntést hozzon az önkéntességre vállalkozó. Ha nem szereti a békákat, dönthet úgy, hogy nem megy terepre, helyette az irodai munkában segédkezik, és a választott megoldásokat mind-mind erőforrással jutalmazzák a játék megalkotói, így nem annyira a versenyszellem a tét, hanem inkább a tájékoztatás és a munka megszerettetése.

A társasjátéknak az érzékenyítés és önkéntességre buzdítás mellett az is célja, hogy megismertesse a fiatalokkal a számtalan önkéntességi lehetőséget. A személyes találkozót követően több online megbeszélés zajlott a projektcsapat tagjai közt, illetve elindult a tesztelési folyamat, amelybe ősszel több mint 200 diákot sikerült bevonni Erdélyből és Magyarországról egyaránt, és a tapasztalat azt mutatta, nemcsak érdeklődnek az önkéntesség iránt, hanem önkéntesekké akarnak válni a fiatalok, miután szembesülnek a társadalmi problémákkal és az önkéntesség rengeteg típusával.

Fechită Lujza hozzáfűzi, a tesztelési folyamatban nem csupán a diákoknak jutott kiemelkedő szerep, hanem az őket beszervező és kísérő tanároknak is, akik kettős szerepben vettek részt a társasjáték kipróbálásában: megfigyelőként és játékosként is.

A hónapokon átívelő munka 2023. májusában vált kézzelfoghatóvá, amikor sor került a második személyes projekttalálkozóra Kézdivásárhelyen, ahol az első tesztelések eredményeit összegezte a csapat, miközben az akvárium-módszer használatával megfigyelhették a játék folyamatát is, mert a kézdivásárhelyi önkéntesek élesben tesztelték a játékot. Két 8 fős csoportra osztották a résztvevő diákokat, és miközben ők A változás benned van! Te benne vagy? Című játékot játszották, a társasjáték kidolgozói nesztelenül figyelték és jegyzetelték a történéseket.

Fontos volt tudniuk, hogy mennyire érthető a fiatalok számára, mennyire tudják követni a szabályzatot. Ekkor körvonalazódtak a kijavítandó elemek, az ezek alapján továbbfejlesztett változatot pedig 2023 őszén újabb középiskolás csapatok tesztelték.

Ezeken az alkalmakon beigazolódtak a projektcsapat elvárásai: a diákok ráéreztek a játék céljára, és számukra hasznos tanulságokat tudtak megfogalmazni. A játékosok temérdek információt szerezhettek önmagukról és társaikról – mint például az empátia fejlesztése, a csapatmunka, a kommunikáció, az önismeret vagy a csapatban dolgozás fontossága, közben ráeszméltek az önkéntesmunka sokszínűségére, részletezi Fechită Lujza.

Mint mondja, az utolsó személyes projekttalálkozóra 2024. januárjában került sor Gyulán, ahol lezajlott egy végső tesztelés, illetve véglegesítették a társasjáték terjesztésének lépéseit is. Az utolsó tesztelésen a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tizenkettedikes diákjai és a Gyulai Ifjúsági Központ tagjai vettek részt. „Sokan azt mondták, miután hazamennek önkéntességi lehetőségeket keresnek, mert kedvük támadt az önzetlen segítségnyújtásra. Ekkor éreztük, hogy a több mint egy éves munkánk révbe ért és gyümölcsöző is” – lelkendezik.

A társasjáték jelenleg a nyomdában van, március 21-én, magyarországi idő szerint 9 órakor, romániai idő szerint 10 órakor a gamifikáció módszerét fogják átbeszélni, illetve bemutatják a társasjátékukat. Az online alkalmon túl pedig lesznek személyes találkozók is. A projektcsapat szándéka, hogy minél több civil szervezetben dolgozó és fiatalokkal foglalkozó szakemberrel megismertesse a játékot. A kipróbálásra két alkalmat hirdettek Erdélyben: a marosvásárhelyi Caritas Házban, a Mărăști utca 36. szám alatt április 8-án, 15 órától és a kézdivásárhelyi Caritas székhelyén, a 41-es udvartér 8. szám alatt április 18-án, 15 órától.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?