A szerelem valóban meggyógyíthatja a sérült szívet: az oxitocin helyreállítja a sejteket a károsodott szervben

Egy új tanulmány alapján a szerelem valóban meggyógyíthatja a sérült szívet – írja a Daily Mail alapján a 24.hu portál. Aaron Wasserman, a Michigani Állami Egyetem munkatársa és kollégái arra jutottak, hogy az oxitocin hormon – amire gyakran hivatkoznak szeretethormonként, mivel egyes vizsgálatok szerint a szintje ölelkezés és szex közben emelkedik – képes helyreállítani a sejteket a károsodott szívben. 

Egy szívrohamot követően a szívizomsejtek nagy számban pusztulnak el. Az igen specifikus sejteket a szervezet képtelen pótolni, elvesztésük ezért súlyos következményekkel járhat. A kutatás adatai azonban azt mutatják, hogy az oxitocin stimulálja a szív külső részében lévő őssejteket, amelyek középre vándorolnak, majd szívizomsejtekké alakulnak.

Fotó: Unsplash | Tani Eisenstein

Noha az eredmények zebrahalakon és laboratóriumi emberi sejteken végzett kísérleteken alapulnak, a szakértők bíznak benne, hogy a hormont idővel terápiás célra is felhasználhatják. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a szív külső rétegének egyes sejtjei átalakulhatnak szívizomsejtekké, az emberi szervezet viszont magától nem tudja beindítani a folyamatot. A kutatók a kivételes regenerációra képes zebrahalakat kezdték el vizsgálni, hogy megértsék a folyamatot.

Ezen állatok akár sérült szívük negyedét is helyre tudják állítani. Az adatok felfedték, hogy a halaknál a károsodást követő három napban húszszorosára is nőhetett az oxitocin szintje az agyban. Az is kiderült, hogy a hormon közvetlen szerepet játszik a szív gyógyulásában. Az oxitocin laboratóriumi körülmények között hasonló hatásokat gyakorolt az emberi szövetekre.

A hormont jelenleg is használják különböző kezelésekben. A szakértők következő célja annak felmérése, hogy miként alkalmazhatnák a szív gyógyítására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?