A kék a legjobb, a lila a legrosszabb választás: befolyásolja az alvást a hálószoba színe

A Travelodge készített korábban egy kétezer fős kutatást, az eredményekből pedig kiderült, hogy a résztvevők pihenésére és párkapcsolati életére is befolyással vannak a hálószobában jelen lévő színek. A femcafe.hu összegyűjtötte a leginkább és legkevésbé előnyös árnyalatokat.

Kék: a legjobb választás

A kék hálószobában alvók a kutatás szerint többet alszanak bárkinél, átlagosan nyolc órát töltenek pihenéssel éjszaka. Ezt tudományosan úgy magyarázza Chris Idzikowski, az edinburgh-i alváscentrum munkatársa, hogy a szemben ugyanolyan speciális receptorok vannak, mint amelyek az agy napi ritmusáért is felelősek. Ezek a sejtek a kék színre a legérzékenyebbek. A kék világos árnyalatait a nyugalommal hozzák összefüggésbe: egyesek szerint még egy magas vérnyomású embert is megnyugtat, ha bekerül egy kék színű szobába. A kutatásban résztvevők több mint fele mondta, hogy boldogan ébred fel, mindnek kék volt a hálószobája.

Sárga: szintén jó választás

A nyugodt alvást elősegítik a sárga árnyalatai. A citromsárga azért jó, mert stimulálja az idegrendszert, előidézve a relaxációt, ráadásul otthonos érzést sugároz, ezért sokan nem csak a hálószobában, de a nappaliban is bevetik.

Fotó: Pexels | Max Vakhtbovych

Zöld: még éppen megfelel

A kísérletben résztvevők 22 százaléka jegyezte meg, hogy energikusan és pozitívan ébredt fel reggelnte zöld hálószobájában.

Lila: a legrosszabb

Azok az emberek, akiknek lila a hálószobája a legkevésbé kipihentek mind közül. Maximum öt-hat órát alszanak. Ennek oka, hogy ez a gazdag árnyalat arra ösztökéli az agyat, hogy állandóan járjon, ezért nehezen lehet tőle igazán kikapcsolódni. Számos tesztalany számolt be rendszeres rémálmokról az ilyen hálóval rendelkezők közül.

Szürke: nem jó megoldás

A sötétszürke is a negatív színek közé tartozik, ha a háló dizájnjáról van szó. Erről az árnyalatról egy érdekes dolog derült ki a kutatás során. Azok a résztvevők, akik ilyen szobával rendelkeztek, a legtöbb időt töltötték online vásárlással alvás helyett. Ezek szerint a szürke nem csak a pihenésre, de a pénztárcánkra nézve sem a legjobb választás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Piros: semmi összebújás

Érdekes, hogy a teszt eredménye a pirosat is a rossz választások közé sorolta. A merész árnyalatot általában a dögös, szexi, vonzó, tüzes jelzőkkel definiálják, de párkapcsolati és pihenési szempontból az egyik legelőnytelenebb megoldás a hálóban. Azok a résztvevők, akiknek ilyen szobájuk volt, csupán heti egyszer szeretkeztek.

Fehér: alvás helyett munka

Ha hajlamos vagy túlórázni, akkor bármilyenre dekorálhatod a hálószobát, csak fehérre nem. Annak ellenére, hogy ez a minimalista és letisztult árnyalat az egyik legkedveltebb a lakberendezésben, az alvás tekintetében kimondottan hátrányos. Azok, akiknek ilyen a hálójuk, sokszor viszik ágyba a munkát ahelyett, hogy pihennének.

Kapcsolódók

Kimaradt?