Hogyan lehet otthonossá tenni a diákbentlakást?

Bentlakásba, albérletbe költözni, elhagyni a megszokott környezetünket, nem egyszerű dolog. Időbe telik amíg megszokja az újdonsült egyetemista az új feladatait, és otthonnak érzi a szobát, lakást, amelyen osztoznia kell. Sprórolási tippjeinket, valamint életmentő tárgyakat összegyűjtő cikkünk után, abban próbálunk segíteni, hogyan lehet otthonossá tenni egy egyszerű diákbentlakást, albérletet. 

Nem kell méregdrága bútorokra és a legújabb lakberendezési trendekre gondolni, a legtöbb bentlakás, albérlet amúgy sem enged meg nagy változtatásokat. Néhány jól megválasztott tárggyal azonban sokat javíthatunk egy unalmasnak tűnő szoba hangulatán.

Rend a lelke mindennek

Rossz hír, hogy a rend az otthonosság lelke is. Ha tudjuk, mit hol találunk meg, jobban fogjuk magunkat érezni. Ehhez azonban az kell, hogy merjünk kísérletezni, átrendszerezni, átpakolni a dolgainkat, hogy minél inkább a számunkra praktikus helyen legyen. Ez természetesen időbe telik, míg minden kialakul.

Kislámpa

A kislámpa, asztali lámpa nemcsak életmentő tárgy a diákbentlakásban, de otthonosság érzetét is adja, ha van egy biztos, de nem zavaró fényforrás a szobában. 

Saját használati tárgyak

Nem győzzük hangsúlyozni, egyetemistaként milyen fontosak a saját használati tárgyak: bögre, étkészlet, stb. Ha ráadásul még a kedvenc színünkben pompáznak, vagy nagyon egyediek, még jobb.

Fényképek

Ha amúgy is honvággyal küszködünk érdemes kirakni a szobában néhány fotót, amelyek örömmel töltenek el minket. Az íróasztalon, könyvespolcon, éjjeliszekrényen elfér egy-egy képkeret, de mágnes segítségével a hűtőre is tehetünk fotókat.

Szőnyeg

Egy kisebb, puha szőnyeg nem egy nagy költség, mégis otthonossá teszi a szobát.

Terítő, alátét

Sokat dobhat a szoba hangulatán – és ezáltal akár a miénken is – ha az asztalon van terítő, használunk tányér- vagy poháralátétet. Nem kell a nagymamaféle csipkés terítőre gondolni, könnyedén beszerezhetők fiatalos színekben is ezek a lakberendezési eszközök. 

Parafatábla

Egy parafatábla felakasztva vagy akár az íróasztalra téve nemcsak jól mutat, de hasznos is. Felszúrhatjuk rá a fontos időpontokat rejtő cetliket, a bulik karszallagjait, a rendezvények belépőjegyeit vagy éppen egy jól sikerült dolgozatunkat. 

DIY dekoráció

Bár egy átlagos egyetemista sosem unatkozik, ha nincs jobb dolgunk és felhasználnánk kreatív energiáinkat, készítsünk valamilyen jópofa dekorációt. Papírból hajtogathatunk virágokat, levelekből, gesztenyéből, dióból őszi asztaldísz készülhet, narancshéjból és teamécsesből, illatos gyertya. 

Növények

Egy szoba kinézetét nagyon fel tudják dobni a növények. Életben tartásukhoz nem kell zseninek lenni, de ha biztosra mennék, válasszunk olyan növényeket, amelyek gondozása nem igényel túl figyelmet.

Hangulatos világítás

A fényfüzéreket nemcsak a karácsonyi időszakban lehet használni, a könyvespolcra, az ágy fölé kiakasztva hangulatossá teszi a teret.

+1: Jó fej lakótárs 

Lehet bármennyire is otthonosan berendezett a bentlakás, igazán hangulatossá egy jó lakótárs teszi. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?