Spórolási tippek egyetemistáknak

Az önálló élet sokunk életében az egyetemi évekkel kezdődik, amikor elhagyjuk a szülői otthont, akár más városba költözünk és fiatal felnőttként próbálunk helytállni. Amennyire izgalmasnak tűnik, néha úgyanolyan nehéz is tud lenni. Korábbi cikkünkben azt gyűjtöttük össze, milyen eszközök életmentőek a bentlakásban, most pedig abban próbálunk segíteni, hogyan lehet egyetemistaként spórolni.

Nem árt már egyetemistaként megtanulni, hogyan bánjunk a pénzünkkel, hogyan faraghatunk le a költségeinkből. Természetesen nem kell kenyéren és vizen élni, de jó tudni azokat a trükköket, amelyekel megkímélhetjük magunkat a fölösleges pénzköltéstől. Az otthonról kapott zsebpénz, illetve az ösztöndíj hamar el tud fogyni, ha nem vigyázunk. 

Az étel: pénz

A spórolás egyik legjobb módja, ha megtervezzük az étkezéseinket. Nézzük meg, mi van a hűtőben és igyekezzünk az élelmiszereket azelőtt elfogyasztani, mielőtt megromolnának. Vigyünk magunkkal naponta uzsonnát, nassolnivalót, így elkerülhetjük, hogy éhségroham miatt vagyonokat hagyjunk a boltban.

Termosz

Legyen egy termoszunk, amiben magunkkal tudjuk vinni a kávét, teát. Így nem kell az automatás löttyöket igyuk, és spórolunk is. 

Éjjel-nappali üzletek

Persze tudjuk, hogy általában a legutolsó utáni percben jut eszünkbe kenyérért rohanni, ilyenkor életmentő lehet, ha este 11-kor is nyitva van a bolt, ám próbáljuk ezeket az alkalmakat kerülni. Az éjjel-nappal nyitvatartó üzletekben többnyire drágábbak a termékek.

Akció

Figyeljük az akciókat, az ingyenes rendezvényeket. Az egyetemi városokban általában pezsgő kulturális élet van, nem nehéz találni egy-egy ingyenes filmvetítést, kiállítást vagy esetleg bulit.

Spórolj a papírral

Egyetemre általában tanulni megy az ember, a tanuláshoz pedig papírra van szükség. Nem kell azonban mindig mindent kinyomtatni, minden tantárgyat külön füzetbe írni. Spórolj a papírral, légy környezettudatos és még pénzed is marad. 

Kötelező költségek

Van néhány költség, amit muszáj kifizetni: a lakbért, a számlákat. Jobb ezeken minél hamarabb túlesni, és a megmaradt pénzzel gazdálkodni.

Gyűjtsd az aprót!

Egy befőttesüvegbe minden este dobd bele a pénztárcádban lévő aprópénzt. Meg fogsz lepődni, mekkora összeg gyűlik össze a hónap végére. Váltsd be az egyik kisboltban és tedd félre a szűkösebb időre. Így úgy lesz kicsi megtakarításod, hogy észre sem veszed.  

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?