banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A WHO szerint megtörtént az első emberi haláleset H5N2 madárinfluenza miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán bejelentette, hogy Mexikóban megerősítették a H5N2-vírus okozta madárinfluenza miatti első halálesetet – írja a Le Figaro a News.ro szerint.

„Ez az első laboratórium által megerősített olyan emberi influenza, amit A(H5N2) vírus okozott” –  áll az ENSZ-szervezet járványügyi közleményében. A H5N2 törzs különbözik attól a (H5N1) törzstől, amely az Egyesült Államokban a teheneknél kitört járványt okozta, és amely miatt eddig három emberi megbetegedést jegyeztek.

Illusztráció | Fotó forrása: Pixabay

A H5N2 vírus okozta fertőzésben megbetegedett 59 éves beteg április 24-én halt meg a mexikói főváros egyik speciális intézetében, órákkal azután, hogy kórházba szállították – közölte a forrás. A mexikói egészségügyi minisztérium szerint a beteg férfi volt. A páciens április 17-én jelentkezett lázzal, légszomjjal, hasmenéssel, hányingerrel és általános rossz közérzettel a WHO szerint. A szervezetet május 23-án értesítettek az esetről. A betegről úgy tudni, nem érintkezett baromfival vagy más állatokkal, viszont eleve több egészségügyi problémától szenvedett – közölte a WHO. Egyelőre nem jelentettek más H5N2 okozta emberi megbetegedést, és „nincs kockázat a lakosságra nézve” – hangsúlyozta az egészségügyi minisztérium. A WHO szerint a kockázatot „alacsony”.

A haláleset azután következett be, hogy márciusban H5N2-es megbetegedéseket fedeztek fel baromfiaknál Michoacan államban, amely határos azzal a mexikói állammal, ahol az áldozat élt. Ugyanebben a hónapban további H5N2-es megbetegedéseket találtak baromfiaknál a mexikói Texcocóban, valamint áprilisban a mexikói Temascalapában. Egyelőre „nem lehetett megállapítani, hogy ez az első emberi eset összefüggésben áll-e a közelmúltban a baromfiaknál kitört megbetegés-hullámmal”, közölte a WHO. Ez „az első H5 madárinfluenzavírus-fertőzés embernél, amelyet Mexikóból jelentettek” – áll a közleményben.

A H5N1-nél kevésbé patogénnek tartott H5N2 vírus jelenlétét baromfiállományokban az elmúlt években a világ számos országából jelentették. Emberre való átterjedését még nem dokumentálták. Ami a H5N1-et illeti, jelenleg nincs bizonyíték az emberről emberre történő átvitelre, de áprilisban a WHO „óriási aggodalmát” fejezte ki e törzs terjedése miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?