Elszabadult veszélyes vírusra figyelmeztetnek Amerikában

Egy Afrikában terjedő, potenciálisan halálos, ebolaszerű vírus miatt adott ki figyelmeztetést a járványügyi hatóság az Egyesült Államokban.

Az úgynevezett Marburg-vírus terjedésének veszélyeire hívja fel a figyelmet az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Hivatal. Az ebolához hasonló megbetegedés egyelőre főként Afrikában okoz problémát, Tanzániából és Egyenlítői Guineából is több esetet jelentettek.

A kép illusztráció | Fotó: Gábos Albin

Annak pillanatnyilag kicsi az esélye, hogy nagyobb járvány alakuljon ki, az illetékes amerikai hatóságok mindenesetre óvatosságra intenek, és kérik az orvosoktól, egészségügyi dolgozóktól, hogy legyenek résen, a betegség által érintett országokból hazatérők ugyanis továbbadhatják a fertőzést – írja cikkében a Fox News.

A kórokozó főként fertőzött vérrel és testnedvekkel terjed, a betegség jellemző tünetei a fejfájás, magas láz, vérzés, illetve emésztőrendszeri problémák, de gyakori az izom- és ízületi fájdalom, valamint az étvágytalanság is.

A lappangási idő 2 és 21 nap közé tehető, diagnosztizálását pedig megnehezíti, hogy több fertőző betegséghez, így a maláriához, a hastífusz vagy az ebolához is hasonló tüneteket okoz. A Marbrug-vírussal kapcsolatban az is aggodalomra ad okot, hogy meglehetősen magas a betegek halálozási aránya.

Tanzániából eddig nyolc esetet jelentettek, a fertőzöttek közül öten meghaltak, míg az Egyenlítői Guineában diagnosztizált 14 betegből 10-en hunytak el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?