Terjed a majomhimlő, de Romániában még nincs fertőzött

Romániában egyetlen majomhimlős vagy majomhimlő-gyanús esetet sem regisztráltak – közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium. A szaktárca azt követően közölte ezt a Facebookon, hogy az online nyilvánosságot egy Suceava megyei majomhimlő-gyanús eset kezdte el foglalkoztatni. Több európai állam ugyanis megerősített vagy valószínűsíthető majomhimlős eseteket jelentett májustól kezdődően. A ritka vírust a közelmúltban legalább 67 esetben azonosították.

A minisztérium leszögezi, a Suceava megyei Rădăuţi-ban lévő 43 éves nő, akivel kapcsolatban felmerült a majomhimlő gyanúja, valójában egyszerű bárányhimlőt kapott el a családhoz tartozó gyerekektől. Ezt a diagnózist megerősítette Angelica Popescu, a rădăuţi-i kórház fertőző részlegének vezetője – teszi hozzá a szaktárca.

A majomhimlő nehezen terjed az emberek között. A vírus a sérült bőrön vagy nyálkahártyán, a szemen, az orron vagy a szájon, valamint a testnedveken keresztül jut be a szervezetbe. A fertőzés elsősorban a majomhimlős emberrel való szoros és hosszan tartó fizikai érintkezés során terjedhet. Semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy a Rădăuți-i beteg majomhimlő vírussal fertőződött volna.

Fotó: Pexels

Az egészségügyi minisztérium az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követve tájékoztatást adott ki a majomhimlőről, amely egyre több országban megjelenik. Több európai állam megerősített vagy valószínűsíthető majomhimlős eseteket jelentett májustól kezdődően.  A ritka vírust a közelmúltban legalább 67 esetben azonosították az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Portugáliában és Kanadában.

A majomhimlő lázzal, duzzadt nyirokcsomókkal és fájdalmas kiütésekkel jár, de általában enyhe lefolyású. A majomhimlő vírusnak két típusa létezik, a nyugat-afrikai és a Kongó-medencei (Közép-Afrika). A nyugat-afrikai vírustípussal fertőzöttek átlagosan 1 százaléka, a Kongó-medencei vírussal fertőzöttek akár 10 százaléka is meghalhat.

A fertőzéstől a tünetek megjelenéséig tartó időtartam nagyjából 5–13 nap. A kezdeti tünetek közé tartozik a fáradtság, láz, nyirokcsomó duzzanat, izomfájás, hátfájás. A kiütések 1–3 nappal a belázasodást követően kezdenek megjelenni: főképp arcon, végtagokon jelentkeznek. Mint más himlőfertőzéseknél, a kiütések kiemelkednek, feltelnek, majd idővel kifakadnak és leszáradnak. A tünetek 2–4 hétig is eltarthatnak.

Célzott gyógyszeres terápia nem létezik. Támogató kezelés, vakcina viszont van. A feketehimlő elleni oltások a majomhimlő vírus ellen is bizonyos szintű védelmet nyújtanak. A feketehimlő ellen többféle készítmény létezik, az EU-ban engedélyezett Imvanexet már korábban is használták behurcolt majomhimlős eseteknél és azok kontaktjainál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?