banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Válságos az állapota a kislánynak, akin súlyos májelégtelenség miatt szervátültetést végeztek

Válságos az állapota annak az ötéves kislánynak, akin nemrég májátültetést végeztek a bukaresti Fundeni Klinikai Intézetben.

Az egészségügyi intézmény hétfő esti tájékoztatása szerint a beavatkozást követően jól alakult a kislány állapota, az elmúlt három napban azonban fokozatosan romlott, hétfőn ismét megműtötték, azóta intenzív terápián van.

Illusztráció: Pixabay

A műtétet követően az egészségügyi intézmény arról tájékoztatott, hogy a gyermek mája megfelelően működik, a vizsgálatok eredményei egyre jobbak. A páciens állapota betegségének súlyossága, az alultápláltság, illetve korábbi vírusos fertőzései miatt javul lassan.

Az 5 éves kislányt a transzplantációt megelőzően az egyik bukaresti kórházban kezelték akut hepatitisszel. Kezdetben az Európában és Amerikában is terjedő ismeretlen eredetű májbetegséggel magyarázták a tüneteit, később azonban kiderült, hogy esetében egy genetikai rendellenesség, a Wilson-kór idézte elő a májgyulladást. Ez a genetikai betegség a réz kóros felhalmozódásával jár a szervezetben, ami májelégtelenséghez vezet, és más szervek működését is károsítja.

Mint arról beszámoltunk, rejtélyes májgyulladás terjed a gyermekek körében. A betegek sok esetben hasmenéssel, hányással, hasi panaszokkal fordultak orvoshoz, az azonosított esetek között az akut hepatitisz volt a diagnózis, jelentősen emelkedett májenzim értékekkel. Az esetek többségében a betegek nem tapasztaltak lázat, és az akut vírusos hepatitiszt okozó gyakori vírusokat (hepatitis A, B, C, D és E vírusok) egyik esetben sem mutatták ki náluk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?