Tovább terjed a rejtélyes májgyulladás a gyermekek körében

Egy rejtélyes májbetegség – amely már a világ több országában gyerekeket fertőzött meg – elérte Ázsiát, Japánból is jelentettek egy esetet – írja a The Guardian. Már több mint 190 esetről tudnak, köztük egy romániairól is.

A japán egészségügyi minisztérium jelentése szerint a beteg gyermeknek nem volt szüksége májátültetésre. A kanadai közegészségügyi hivatal is jelentette, hogy kisgyermekeknél előforduló, ismeretlen eredetű, súlyos akut hepatitiszes eseteket regisztráltak.

Eddig világszerte 190 rejtélyes májgyulladásos esetet jelentettek, ebből 140-et Európában. A WHO szerint legalább egy gyermek meghalt, 17 másiknak pedig májátültetésre volt szüksége.

Illusztráció: Pixabay

A betegek sok esetben hasmenéssel, hányással, hasi panaszokkal fordultak orvoshoz, az azonosított esetek között az akut hepatitisz volt a diagnózis, jelentősen emelkedett májenzim értékekkel. Az esetek többségében a betegek nem tapasztaltak lázat, és az akut vírusos hepatitiszt okozó gyakori vírusokat (hepatitis A, B, C, D és E vírusok) egyik esetben sem mutatták ki náluk – derül ki a WHO közleményéből.

Adenovírust több mint 70 esetben mutattak ki, és többeknél egyszerre volt jelen a koronavírus és az adenovírus is. Az adenovírusok leggyakrabban légúti megbetegedéseket okoznak, de, előidézhetnek gyomor-bélhurutot, kötőhártya-gyulladást is.

Jim McMenamin, a skóciai közegészségügyi hivatal igazgatója a Reutersnek elmondta: a tudósok azt próbálják kideríteni, hogy egy adenovírus mutálódott-e úgy, hogy a betegség súlyosabb formáját okozza, emellett vizsgálják, hogy egy másik, esetleg a COVID-19-et okozó Sars-CoV-2 vírussal együtt okozhat-e problémákat. A beteg gyermekek közül egyik sem volt beoltva koronavírus ellen.

Korábban beszámoltunk arról, hogy súlyos akut hepatitiszt azonosítottak egy gyereknél Romániában. A tájékoztatás szerint egy 5 éves kislánynál észlelték a vírusos májgyulladást, a gyerek április 4-étől kórházban van. A kislány állapota stabil, tüneti kezelésben részesül. A páciens nem járt külföldön, és nem mutatható ki járványügyi kapcsolat közte és az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) jelentett többi hasonló eset között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?