WHO: egyre több a vírusokat terjesztő szúnyog Európábana

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy elszaporodtak az ázsiai tigrisszúnyogok, amelyek olyan betegségeket terjesztenek, mint a dengue-láz, vagy a chikungunya-láz.

A WHO szerint a szúnyogok egyre gyakrabban fordulnak elő Dél-Európában és Dél-Amerika déli részén. Az éghajlatváltozás és a hőmérséklet emelkedése megkönnyítette a rovarok szaporodását ezekben a régiókban, véli dr. Raman Velayudhan, a WHO trópusi betegségekért felelős tisztviselője.

Fotó forrása: Wikipedia

A dengue-láz esetében a betegség lappangási ideje nagyjából egyhetes, a tünetek pedig az esetek túlnyomó többségében influenzaszerűek, megegyeznek a vírusos lázakéval: elesettség, levertség, magas láz, végtagfájdalom, ízületi- és izomfájdalom. Ehhez társulhatnak bőrtünetek, például kiütések, dagadások, de azok nem mindig jelentkeznek.

A chikungunya-láz a világ trópusi, szubtrópusi területein elterjedt fertőző betegség, amelyet a chikungunyavírus okoz. A betegség tünetei láz és ízületi fájdalom, amelyek 2-12 nappal a fertőzés után jelentkeznek. Az egyéb tünetek között előfordulhat fejfájás, izomfájdalom, kiütések, ízületi duzzanat.

A fent említett vírusok ellen nincs vakcina, a WHO szakértői szerint növelni kell a kutatások számát az oltások létrehozása érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?