Mexikó történelme során először választott női elnököt

Claudia Sheinbaum több mint 30 százalékpontos előnnyel nyerte meg az ország elnökválasztását - számolte be a portoflio.hu az AP alapján. A hatéves ciklusát októberben megkezdő Sheinbaumot a hivatalban lévő Andrés Manuel López Obrador pártfogoltjának tekintik.

„Én leszek Mexikó első női elnöke” - jelentette ki győzelmi beszédében Claudia Sheinbaum, aki a mexikói történelem jelentős női alakjairól is említést tett. Az energetikai mérnök végzettségű, 61 éves Sheinbaum, aki korábban Mexikóváros főpolgármestereként dolgozott, az „Írjunk továbbra is történelmet" választási koalíció, azon belül a baloldali populista Morena párt elnökjelöltjeként indult. A mexikói választási hatóság által készített reprezentatív előrejelzés alapján Sheinbaum a szavazatok körülbelül 59,5 százalékával nyert. 

Sheinbaum a szavazatok körülbelül 59,5 százalékával nyert Fotó: Claudia Sheinbaum Facebook oldala 

Az Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök politikáit folytatni kívánó Sheinbaum elsőszámú kihívója Xóchitl Gálvez volt, a centrista, illetve jobb- és baloldali pártokat is tömörítő „Erővel és szívvel Mexikóért" koalíció élén. Gálvez, aki beszédében beismerte a vereségét, a voksok 27,6 százalékát zsebelte be - írta a magya portál.

Mexikóban vasárnap a kartellek szűnni nem akaró dominanciája, és az ebből következő erőszak, valamint politikai gyilkosságok árnyékában szavaztak elnökre, kormányzókra, szövetségi és állami törvényhozókra, valamint helyi képviselőkre. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?