Eltörölték az óraátállítást, mostantól csak „Isten ideje” van Mexikóban

Az óraátállítás energiamegtakarító hatásáról és értelméről folytatott, évekig tartó vita után Mexikóban hivatalosan eltörölték a nyári időszámítást. Erről a latin-amerikai ország szenátusa döntött helyi idő szerint szerdán.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök | Fotó: Agerpres/EPAVasárnap utoljára állítják át az órákat téli időszámításra Mexikóban. A közép-amerikai országban a jövőben csak „Isten ideje” lesz érvényes – jelentette be Andrés Manuel López Obrador elnök, utalva a helyi köznyelvben a normál időre használt kifejezésre.

A nyári időszámítást 1996-ban vezették be Mexikóban az energiatakarékosság érdekében.

A mexikói kormány nem lát energiaspórolást az óraátállításban

Az EU-országokhoz hasonlóan Mexikóban is régóta zajlik a vita a nyári, illetve a téli időszámítás előnyeiről és hátrányairól. A mexikóvárosi szenátus szerint a kétféle időszámításnak csak egészségügyi okokból lehet értelme, ugyanakkor az elmúlt 26 évben nem volt jelentős hatása az energiafogyasztásra, illetve – megtakarításra – fejtette ki Félix Salgado, a kormánypárti Morena párt képviselője.

Európában – így Romániában is – vasárnap kell egy órával korábbra (hivatalosan hajnali 4 óráról 3 órára) visszaállítani az órákat, amikor a kontinens áttér a téli időszámításra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?