A BioNTech rák elleni kísérleti vakcináját kapta meg egy daganatos beteg

A BioNTech rák elleni, kísérleti vakcináját egy melanómás beteg kapta meg: a BNT111-et a vizsgálat során egy immun-onkológiai szerrel, Libtayoval kombinálták. Nemsokára 120 résztvevőn tesztelik, mennyire hatékony együtt és külün-külön a két szer, írja a telex.hu portál.

Noha a daganatos betegség és a koronavírus által okozott fertőzés nagyon különbözik egymástól, az mRNS-vakcina rugalmassága eredményes lehet: a vakcinában bejuttatott hírvivő RNS segítségével ugyanis megtanítható az immunrendszer a védekezésre, ami elméletileg a rákos betegségek és még egy sor más, jelenleg gyógyíthatatlan betegség esetében is működhet. 

Fotó: Pexels

A BNT111-01 vizsgálatot, amelyet a BioNTech a Regeneronnal együttműködve végez, több uniós ország – Spanyolország, Németország, Olaszország és Lengyelország – is jóváhagyta. „Szeretnénk az immunrendszer erejét használni a rák és a fertőző betegségek ellen is. Sikerült bizonyítanunk az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket a koronavírus ellen, de a rák is globális egészségügyi problémát jelent, talán még a jelenlegi világjárványnál is súlyosabbat” – mondta Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója.

A BioNTech még idén két további programot tervez indítani kísérleti mRNS-vakcináival. Célja, hogy minél gyorsabban kifejlessze onkológiai termékcsaládját, és a következő öt évben további vakcinák juthassanak el a klinikai fejlesztés késői szakaszába, illetve minél előbb piacra tudjanak kerülni ezek az oltóanyagok – közölte a cég.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?