Jó hír: Izrael szerint a Pfizer vakcinája a továbbfertőzés ellen is védelmet nyújt

Az oltási sebességben élen járó Izrael adatai szerint a Pfizer-BioNTech-vakcina 89 százalékban volt hatásos bármilyen koronavírus-fertőzés ellen, a tüneteket okozó fertőzés ellen pedig 94 százalékban nyújtott védelmet.

Igazolódni látszik tehát az a korábbi sejtés, hogy az oltás nem csupán a megfertőződés és a Covid-19 súlyos formái ellen, hanem a fertőzés továbbadása ellen is védelmet nyújt, számolt be a Telex. Az izraeli egészségügyi minisztérium vizsgálatát szakértő kutatók még nem ellenőrizték.

A következtetésre a február 6-ig terjedő háromhetes időszak alapján jutottak, ekkor csak a Pfizer-BioNTech oltása volt elérhető Izraelben, tehát nem volt másik vakcina, ami torzíthatta volna az eredményeket.

Tény az is: az oltás nem nyújt száz százalékos védelmet. A vizsgált időszakban a súlyos állapotban kórházban fekvők 4,4 százaléka be volt oltva, és a szövődményekben elhunyt személyek 5,7 százaléka is immunizálva volt. Ugyanakkor az oltás 93 százalékos hatásossággal akadályozta meg a betegség súlyos, akár halálos kimenetelű formáját.

Izrael szerint továbbá a vakcina a brit vírusvariánssal szemben is véd, a vizsgálat azonban nem tér ki a dél-afrikai vírusváltozatra.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?