Kiderült: nem jól védenek a vízálló naptejek

Nyáron különösen fontos odafigyelni bőrünk védelmére és ápolására, ha el akarjuk kerülni a leégést, az idő előtti bőröregedést és a melanóma kialakulását. Németh Enikő bőrgyógyász korábbi cikkünkben azt tanácsolta, nyáron használjunk 50-es faktorszámú készítményeket Ma már kaphatóak vízálló naptejek is, a Which? munkatársai pedig letesztelték, tényleg hatásosak-e.  

Gyakran szerepel a különböző naptejek címkéjén, hogy vízálló. Ezek a készítmények – állításuk szerint – akkor is védenek a napsugaraktól, miután megmártóztunk a vízben, a lubickolás után tehát nem kell rögtön a tubusok után nyúlni. A Which tesztjein azonban két márka vízálló napteje csúnyán elbukott: faktorszámuk a felére csökkent 40 percnyi tengeri lubickolás után.

Szigorú tesztek alapján állapítják meg a naptejek vízállóságát: az önkénteseknek negyven percig kell ücsörögniük egy nagy kád vízben, mindezt megszakítják egy negyedórás napon száradással, ahol nem használhatnak törölközőt. A teszthez használt csapvizet keringetik, így szimulálják a tenger mozgását.

A Which munkatársai egy hasonlóan működő, ám sokkal valóságosabb tesztet végeztek el. A csapvíz mellett sós vizet és klóros vizet is használtak, míg előbbi a tenger vizének, utóbbi az uszoda vizének felelt meg. Két ismert márka 30-as faktorral rendelkező termékét tesztelték és 40 perc után kiderült: az egyik fényvédő ereje 14 százalékkal csökkent a mozgásban lévő víztől és 34 százalékban a klóros és sós víztől, a másik termék esetében pedig 59 százalékkal csökkent a mozgó, sós víz hatására.

Lényegében a vízálló naptejek nem teljesítik az ígéreteiket, így csak találgatni lehet, a vízben mártózás után tényleg védik-e bőrünket a készítmények.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?