Egy felmérés szerint ettől lesz jobb a szex

Nem is gondolnánk, hogy mennyire egyszerű dolog kell szexuális életünk jobbá tételéhez. Egy felmérés szerint azok a párok, akik nagyjából egyenlő mértékben osztják meg egymás közt a házimunkát, többet szexelnek. 

Psychology Today szerint egyébként folyamatosan csökken a szexuális együttlétek száma. Az elmúlt 25 év kutatásai szerint, míg korábban egy átlagos amerikai felnőtt évente 65 alkalommal szexelt, mára ez a szám 53-ra csökkent. Ennek egyik oka, hogy több a szingli, másrészt a párkapcsolatban élők is kevesebbet szeretkeznek. Az egyetlen kivételt a jelenség alól a házimunkát megosztó párok jelentik.

Dr. Daniel L. Carlson szociológus szerint a házimunkával kapcsolatos feladatok egyenletes elosztása a leginkább fair és tisztességes felállás, ez pedig intim és kielégítő kapcsolatokat eredményez. Ha a pár tagjai a házimunkát egyenletlenül osztják fel egymás között, az könnyedén elégedetlenséget szül, konfliktusforrás lehet, kapcsolatukkal elégedetlen felek pedig általában kevesebbet szexelnek.

Nem kell egyébként az 50-50 százalékos felosztáshoz ragaszkodni. Bármilyen más elrendezés is működhet, a lényeg, hogy a párkapcsolat mindkét tagja tisztességesnek érezze a munkamegosztást, legyenek elégedettek a helyzetükkel.  

A házimunka során kialakított és finomított csapatmunka és együttműködés olyan készségek, amelyek az igazán kielégítő szexnek is esszenciális részét képezik. A kooperáció, az elvárások megbeszélése, a kisebb-nagyobb kompromisszumok létrejötte mind olyasmi, amire a szex során is szükség van ahhoz, hogy mindkét partner igazán élvezze a dolgot.

Ha a párok egyenletesen osztják el maguk között a mindennapi feladatokat, az megfelelő kommunikációt igényel a részükről, ami a szex során is jól jön. Amikor csak egyikük felel a házimunkáért, ez a plusz kommunikáció elmarad, ami a kezdeményezőkészség és a tényleg kielégítő szexhez nélkülözhetetlen kommunikáció szempontjából is hátrányos lehet.

A szociológus szerint a felek közti ilyen fajta egyenlőség azt eredményezi, hogy a nők is gyakrabban kezdeményeznek, és többet is kommunikálnak majd arról, mire van szükségük a kielégüléshez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?