Túl sokat szexel, a kihalás szélére került két erszényes faj

Veszélyeztetett fajjá nyilvánítottak Ausztráliában két erszényes fajt, amiknek a hímjeit annyira kifullasztja a háromhetes párzási időszak, hogy általában belehalnak.

Az antechinusoknál a szex akár 14 óráig is tarthat, és mire a kicsit megszületnek alig maradnak éleben a hímek közül.  A maratoni szexen kívül  persze a klímaváltozás, élőhelyeik elvesztése, a betegségek szintén veszélyeztetik a kistestű ragadozófajt, és tudósok attól tartanak, hogy hamarosan kihalhat.

"Eszeveszettek, egyik párzásból a másikba esnek, és az aktus maga órákig eltarthat, ami nagyon fárasztó. A teljesen egészséges hímek a szemünk láttára elhullanak az évente háromhetes párzási időszakban a dél félteke egy kietlen térségében" - mondta el Andrew Baker, a Queenslandi Műszaki Egyetem emlőskutatója.

A túl sok szex miatt és a riválisokkal vívott harcban az állatok szervezetében túl sok tesztoszteron hormon termelődik, ami megakadályozza, hogy egy stresszhormon kikapcsolódjon, így megsemmisülnek szerveik, és elpusztulnak. "A végén már olyanok, mint a sétáló halottak" - állapította meg Baker. Hozzátette, hogy már napközben is látta már őket botorkálni, pedig éjszakai állatokról van szól. A nőstényeket keresve, testük helyen vérzett, szőrük kihullott.

Az ezüstfejű antechinusokat 2013-ben fedezték fel Queensland állam magasabban fekvő, csapadékosabb térségeiben, a  feketefarkú antechinusokra pedig 2014-ben bukkantak rá. Míg a nőstények életkora általában két év, a hímek elpusztulnak még az első születésnapjuk előtt. A nőstények több mint fele egyszer fial, 6-14 kicsinyet hozva világra.

Kapcsolódók

Kimaradt?