Mit viseljen a menyasszony 2018-ban?

Nyakunkon az esküvőszezon, de még nem késő kiválasztani, vagy akár megálmodni a tökéletes menyasszonyi ruhát. Hogyan, és főleg honnan fogjunk neki a nekünk való ruhát keresni? Praktikus tanácsok Szőcs Ramóna szaktanácsadótól, a csíkszeredai Viktoria Marriage esküvői ruhaszalon tulajdonosától.

Hol kezdjük a keresést?

Igen, itt van lassan az esküvők ideje. Minden év novemberében sor kerül a Fenyő Esküvői Kiállításra, ahol bemutatjuk az új kollekciót, ezeket a ruhákat világhírű tervezőktől válogatjuk ki, úgy, hogy stílusban megfelelő legyen a székelyföldi igényeknek. Nagyon sok szalon van minden városban, de bárhol kezdjük a keresgélést, szebbnél szebb ruhákat találunk. Viszont az igazi ruha kiválasztásában mindenképpen érdemes az érzelmeinkre hallgatni, mi az, amitől meghitt csendbe merül minden és megfagy a levegő is? Mi az, amitől kihúzom magam és szeretnék „igen”-t mondani, annak, aki az oltár előtt vár rám? És mi az, amitől úgy érzem, nem akarom, hogy vége legyen ennek a pillanatnak? Na, ekkor van meg az igazi ruha! (Nevet.) Stílusban szinte minden divat, kérdés az, hogy kik vagyunk mi? A ruha minket kell képviseljen!

Ez úgy hangzik, mint egy mottó. Betoppanva a szalonotokba a bőség zavarával küzdök… Hogyan kezdtétek, mi a fő célotok?

Ez a szalon az én álmom, ami tizenkét csodaszép ruhával kezdődött tíz évvel ezelőtt, amikor a saját ruhám után kutatva, Budapestről hoztam el az első kollekciót. Mára rengeteg szép ruhánk van és nektek is szeretnénk segíteni, hogy megtaláljátok a legszebbet közülük. Szívesen segítünk eligazodni a többféle stílus, szín, szabás, minta, anyag és érzés között. Célunk közös a készülődő menyasszonyéval: az ő szépsége és a boldogsága.

Mi a legfontosabb stílus-jellemző, amire 2018-ban érdemes figyelni?

Amikor stílusról beszélünk akkor az nemcsak a ruhát foglalja magába. Mostanában a fiatal pár esküvőjének témája is van és ennek a személyes kidolgozása, a részletekkel való játszadozás adja meg a pár egyéni stílusát. Ehhez kell találjon a ruha is, legyen az szuper glamour, fényűző, minimalista, bohém vagy hagyományos, klasszikus. Amire mindenképpen érdemes figyelni a ruhát illetően, az a finom csipke vagy a ruha könnyedsége. 2018-ban a világhírű tervezők által bemutatott kollekciókból nem hiányozik a lejtett váll vagy ujj, a  könnyen  hulló anyag, a test teljes takarása, de csak illúzióként, hiszen áttetsző csipkével vagy csipke rátétekkel vannak kidolgozva.  Trendi a hosszú áttetsző felső is, ami borítja a ruhát, ez csipkével, apró filterekkel van díszítve vagy metál színű beütéssel.

A 2018-as trendek ismerőjeként milyen ruhát ajánlanál a meghitt templomi szertartáshoz?

Ami a trendet illeti idén is marad a hosszú fátyol a templomi szertartáshoz vagy az uszályos drámai ruha. A személyes véleményem is az, hogy ez mindig divat lesz, de a legfontosabb a felemelő érzés, amit kölcsönözhet ez a viselet, a könnyfakasztó megjelenés, a meghittsége és az ara kisugárzása, ahogy végigvonul a padsorok között.

Mit válasszanak idén az arák egy rendhagyóbb, például bohém erdei esküvőre?

Nos, a bohém az egy nagyon romantikus, nosztalgikus stílus, de ugyanakkor modern. Egy boho ruha lehet nyitott hátú, két részes, csipkés, hosszú ujjú, lejtett vállú, egyszerű, könnyű, szabad. Hajban virág koszorút használhatnak, laza fonást, tűzést vagy hullámot. A smink természetes, fényes, lágy színekkel történik. A stílus könnyedsége a lábbelire is érvényes, általában mezítláb vannak a menyasszonyok, vagy finom szandált, boka láncot vagy szalagot kötnek lábukra. A dekoráció nagyon sok természetes elemet tartalmaz, mint például a fa vagy a moha, használhatunk álomfogót, tollakat, csipkét, esetleg makramé terítőt.

Mit ajánlasz annak, aki nagyon visszafogott, minimál stílust szeretne?

A minimalista stílus idén közkedvelt, ami az esküvői trendeket illeti, szépsége az egyszerűségben rejlik. Ez nem zárja ki a részleteket, az aprólékos kidolgozást, hanem inkább a letisztult stílust képviseli, ami a figyelmet a vőlegényre és menyasszonyra irányítja, tehát pont oda ahova kell. A stílus jellemzője a nagyon sok fehér, dekorációban a friss zöld növény és a semleges színek, de lehet színekkel is kombinálni, amitől még személyesebb lesz. A minimalista stílus rövid leírása „a kevesebb az több” mondásnak felel meg.

Coco Chanel és Audrey Hepburne. Csak két név a múltból, akik ma is hatással vannak ránk, mai nőkre is. Az idei trendben kik inspirálnak?

Igen, a 2018-ban divatos félhosszú ruha, ami nagyon nőies, Audrey Hepburne-ra emlékeztet, úgyhogy még mindig inspirál minket. Viszont ami az itteni stílust leginkább inspirálja már évek óta, az az angol királyi esküvők viselete. 2011 után ugyanis, amikor Kate Middleton, Sarah Burton, az Alexander McQueen divatház főtervezője által készített ruhát viselte, mi átvettük és tökéletesen megfelelt ez a vonal az itteni araknak: fehér hercegnő vagy A vonalú ruha, felső része csipke, csipke ujjal vagy vállal, V nyakkivágással. Mindenki ezt kereste. Kíváncsian várjuk az idei angol királyi esküvőt, mert ami Meghan viseletét illeti, mindenki minimalista stílusra fogad, talán egy testvonalat követő letisztult ruha lesz a kiválasztott?

Mennyire lesz jelen a menyasszonyi ruhák stílusvilágában a Pantone idei színe, az ultraviola? Hol találkozhatunk vele?

Az ultraviola egy kék alapú szín, ami sötétebb, mint a levendula, de világosabb, mint a szilva, azt mondják ez egy királyi árnyalat. Én azt gondolom, hogy leginkább a kiegészítő lenne az, ami hordozni tudja ezt a színvilágot egy esküvőn. Például, a boho stílusban egy virág korona vagy virágcsokor, ami lehet egyszínű, vagy lehet az árnyalatok kombinációja. Használható még virág formájában, mint torta dekoráció, vagy poharak díszítésében, asztal terítéken, végül pedig, akár a menyasszonyi cipő, a vőlegénynyakkendő vagy a koszorúslányruhák is lehetnek ultraviola színűek. De ne mindent egy esküvőn, csak kevés kell belőle.

Meddig mehet el szerinted az, aki nagyon szexi kíván lenni? Kivágott hát csak, vagy csípő is? Testszínű ruha?

Nos, ez egy érdekes kérdés. Most hangsúlyosan divat a szexi ruha, áttetsző lágy anyagok, csipke applikációkkal, amelyek alig-alig takarnak, kivágások, akár különleges helyeken, nem csak a megszokott láb, hát vagy dekoltázs, hanem csípőben is.  A testszín hódít, hiszen beleolvad a bőrbe és láthatatlan lesz. A gond csak az, hogy nálunk ez nem megy, ezt elhozzuk a szalonokba és a színpadra, de inkább csak arra használjuk, hogy meg tudjuk mutatni, mi a divat, megcsodáljuk, aztán visszatérünk a hercegnős, zsinóros-csipkés, visszafogott, konzervatív, mindent takaró darabokhoz, amit nem szólhat meg a násznép és kényelmes is.

Hogyan járjon el, aki teljesen egyéni ruhát terveztetne? Meddig tart a folyamat a tervezéstől a fizikai megvalósításig?

Mi egy meglévő ruhát tudunk áttervezni, módosítani igény szerint, vagy katalógusból tudunk hozni olyan ruhát, amit rendelésnél módosítással kérünk. Ez a rendelési folyamat picit több időt vesz fel, kb. 6 hét.

Milyen anyagok kerülnek idén előtérbe?

Maradnak a tüllök, a mesh, a csipkék, a csipke applikációs tüllök, a chiffon, ez egy lágy anyag, görög stílusú ruhákhoz használják inkább, vagy selyem, a mikádó selyem, ami egy nagyon szép esésű anyag, ezt lehet használni szinte minden fazonú ruhánál, divat a zseb is ebben az anyagban.

Melyik a személyes kedvenced az idei kollekciókból?

Természetesen, van pár kedvencem, de nagyjából olyan ruhákat hozok, amiket én választok ki sok százból, vagy ezerből, így szinte mindegyik közel áll hozzám. Minden stílusból van készleten és folyamatosan újakat hozunk, így minden alkalommal van egy, amelyik jobban tetszik, újabb, mint a többi.

A finom tört fehér már évek óta hódít. Megmarad idén is? Ha igen, mellette milyen színek dominálnak?

Igen, megmarad idén is. A pasztellszínek, mint a púderrózsaszín, cappuccino, arany – ezek hódítanak és lehet kombinálni fehér tüllel vagy csipke rátéttel.

Észrevettük, hogy a felkapott külföldi tervezők metál színekkel dobják fel az idei kollekciójukat. Beválik-e szerinted Erdélyben, Székelyföldön ez a trend?

Igen és gyönyörű ez az irány szerintem. Nem hiszem, hogy itt szeretni fogják, egyelőre nem.

Milyen arányban számít szerinted a ruha mellett a frizura, smink és kiegészítő?

A frizura, smink és egyéb kiegészítők, akkor jöhetnek számításba, ha már tudjuk, milyen stílusú esküvőt szeretnénk. Ismerni kell pontosan a stílust, témát és ehhez választani minden mást. Egy bohém esküvőhöz, nem készítünk szolid kontyot és csillogó sminket vagy nem teszünk swarowski kristályos ékszert. Egy glamour esküvőhöz nem választunk egy makramé ruhát és erdei témát vagy napraforgóvirág-díszítést. Véleményem szerint minden egyformán fontos, érdemes szaktanácsadást kérni, ha valaki úgy érzi, hogy kételkedik valamiben.

Melyik volt a legnagyobb kihívás eddig számodra a megrendelések között? Miért éppen az?

Számunkra a legnagyobb kihívást egy magyaros ruha jelentette, mivel elkészítése egy meglévő ruha alapjára volt elképzelve. A menyasszony szeretett volna a magyar népmeséből daloló madarakat a csipkés hercegnős tüll hófehér ruhára. Nagyon tetszett az ötlet nekünk is, mert nagyon különleges lett volna, viszont amikor elkezdtünk vele dolgozni és rátettük a kis madarakat, rájöttünk, hogy nem jó az összkép. Így aztán, közös megegyezéssel, gyönyörű burgundi zsinórt varrtunk a ruha aljára és a derekára. Egyszerű lett, de nagyszerű, mert letisztult, egyedi és székely esküvőhöz illő ruhaköltemény született. A menyasszony nagyon boldog volt és mi imádtuk a kihívást!

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?