Egyetemisták figyelmébe: útjára indult az Erasmus+ virtuális csereprogram

Az Erasmus+ mobilitási intézkedései között mától egy online verzió is megtalálható, hogy még több diák és fiatal között hozzon létre kapcsolatot az európai országokban és az EU déli szomszédságában.

Az Európai Bizottság csütörtökön indította útjára az Erasmus+ virtuális csereprogramot, amelynek célja a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése, valamint az elkövetkezendő két évben legalább 25 000 fiatal készségeinek fejlesztése digitális tanulási eszközök segítségével.

A kísérleti fázis során – 2 millió EUR költségvetéssel 2018 decemberéig – az Erasmus+ virtuális csereprogram legalább 8 000 fiatalt fog elérni. A cél az, hogy ha sikeresnek bizonyul, meghosszabbítsuk 2019 végéig, hogy további 17 000 személyt érhessünk el. A jövőben az Erasmus+ virtuális csereprogram rendszeres intézkedéssé válhat, és kiterjeszthető lesz további régiók fiataljaira is.

Az Erasmus+ már most is támogatja a tanulási és tanítási célú, az EU déli szomszédsága és az EU közötti mobilitást. 2015 óta ezernél is több projektet finanszírozott európai és dél-mediterrán egyetemek között, amelyek a dél-mediterrán térségből származó körülbelül 15 000 diák és alkalmazott mobilitását készülnek megszervezni. Ezzel egy időben több mint 7 000 európai fog tanulni vagy tanítani ezekben az országokban. Ezenfelül minden évben körülbelül 2 200, az EU déli szomszédságába tartozó országokból származó fiatal és ifjúságsegítő vesz részt nem formális tanulási projektekben.

A projekt az Erasmus+ program 33 tagországát, valamint a dél-mediterrán régió országait – azaz Algériát, Egyiptomot, Izraelt, Jordániát, Libanont, Líbiát, Marokkót, Palesztinát, Szíriát és Tunéziát – fedi le. Az Erasmus+ online változata kiegészíti a hagyományos mobilitási programot, és a jövőben a világ más régióira is kiterjeszthető.

Kapcsolódók

Kimaradt?