Tízezer eurót kell fizetnie saját fiának, amiért fényképet tett ki róla a Facebookra

Egy római bíróság arra kötelezett egy olasz nőt, hogy fizessen 10 ezer eurónyi fájdalomdíjat saját, 16 éves fiának, amiért "híreket, adatokat, fotókat és videókat" osztott meg róla a Facebookon, az eddig publikált tartalmakat pedig azonnali hatállyal törölje a közösségi oldalról - tájékoztat az EuroNews

A Corriere della sera szerint az ítéletet Monica Velletti bíró december 23-án hirdette ki. 

A meg nem nevezett fiú saját bavallása szerint anyja nem hagy ki egyetlen alkalmat sem, hogy személyes részleteket publikáljon az ő életéről, legyen szó a múltjáról vagy jelenéről. Az anya egyébként a per közben sem tudta megtartóztatni magát, és a bíróságról is posztolt a Facebookra, mert a fennálló helyzet "nyugtalansággal tölti el" fia miatt.

A bírói döntés a szerzői jogi törvény 96. paragrafusára hivatkozott, mely szerint "egy személy portréját nem lehet publikálni, újrafelhasználni vagy kereskedelmi célokra használni az érintett beleegyezése nélkül." Az ítélet arról is rendlekezik, hogy minden, a fiúval kapcsolatos tartalmat törölni kell nemcsak a Facebookról, hanem az interenetes keresőmotorokból is.

Ez a precedens értékű ítélet Olaszországban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?