A kamuhírek terjesztőivel szemben is felveszi a kesztyűt a Facebook

Elkészült a Facebook "Fehér Könyve", amelyből kiderül, hogy a közösségi portál aktív módon is fellép a szándékosan terjesztett kamuhírek ellen.

A terjesztők a következő hetekben a tartalomtörlő részleg látókörébe kerülnek majd. A közösségi oldal a minapi francia elnökválasztás kapcsán máris 30 000 olyan fiókot törölt, amelyet kifejezetten kamuhírek megosztására hoztak létre.

Eddig a szakemberek kizárólag a hackerakciókra, a kártevőkre, a kéretlen elektronikus reklámlevelekre és a csalásokra összpontosítottak, míg a visszaélések finom és alattomos formáira, az emberek manipulálására és megvezetésére nem.

A Fehér Könyvben a vállalat összefoglalta a probléma három kulcspontját, amelyek a célzott adatgyűjtés, a tartalom-előállítás és az anyagok között való súlyozás. A befolyást gyakorolni akaró szervezetek - a részben illegális módon szerzett adatok segítségével - célzottan áltörténeteket terjesztenek, s a megosztott bejegyzéseket álfiókokon keresztül támogatják meg, ezzel párhuzamosan elnyomják a kritikus hangokat.

A Facebook a küzdelemben a gépi tanulás technológiát is beveti, hogy azonosítani tudja a különböző mintákat. A közösségi platform januárban már jelezte, hogy fellép a vitatott tartalmak ellen és az egyes országokban akár külön partnerekkel is együttműködhet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?