Háromszülős babák születhetnek

Nagy-Britanniában már három szülő utódjaként is születhetnek kisbabák, de az erre kiadott engedélyt minden egyes esetben külön kérvényezni kell az ország termékenységi hatóságától – írja az MTI. Ezzel a módszerrel a súlyos örökletes betegségek továbbadását kívánják megakadályozni, ami az országban évente úgy 125 gyermeket érint. 

Nagy-Britannia reprodukciós szabályozásért felelős szervezete, a Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóság (HFEA) csütörtökön adta meg az engedélyt a Newcastle-i Egyetem kutatóinak, bár az eljárás óvatos használatát már tavaly decemberben jóváhagyták. A módszert a brit parlament is megvitatta, és a politikusok már tavaly februárban engedélyezte a háromszülős lombikbébiprogramokat.

A harmadik szülőre azért van szükség bizonyos esetekben, mert ezzel ki lehet küszöbölni a mitokondriális dns-ben lévő hibák továbbadását. Ezek a genetikai eltérések a gyermek élete során epilepsziát, szív- és mentális problémákat eredményezhetnek.

Az eljárásban egy egészséges mitokondriummal rendelkező nő petesejtjének eltávolítják a sejtmagját, és ezzel együtt a donor nő genetikai állományának túlnyomó részétől is megszabadulnak. Tőle csak a mitokondriális DNS-t örökli meg a születendő gyermek. Ebbe a kiürített petesejtbe helyezik be a megtermékenyített embriót.

A születendő gyerek három ember genetikai állományát hordozza, tehát valóban három szülő örököse. Persze a DNS többsége az apától és az anyától származik, csupán 0,1 százalék jön a donortól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?