Mi történik a WikiLeaks-szel?

Valami bűzlik a WikiLeaksnél, hívja fel a figyelmet a Wired cikke. A kormányzati és egyéb titkos dokumentumokat szivárogtató szervezetben változást érzékelni: a Clinton-kampány gyengítése, az orosz kormányhoz való közeledés, antiszemita Twitter-bejegyzések sora miatt véli úgy a lap, hogy a WikiLeaks elveszítette morális alapját.

A WikiLeaks júliusban szivárogtatta ki a török kormánypárt közel 300 ezer e-mailjét a puccskísérlet után. Állításuk szerint Recep Tayyip Erdoğan elnök machinációiról akarták lerántani a leplet, ezzel szemben török állampolgárok levelezését és személyes adatait tették közzé a lépéssel. Kiszivárogtak állampolgárok címei, telefonszámai, pártkötődései, politikai aktivitásai számos török nőnek is.

Zeynep Tufekci szociológus, maga is török származású, kritikus cikket írt a kiszivárogtatásról, ezt követően azonban Erdoğan-apologétának nevezték a WikiLeaks részéről és blokkolták.

A Demokrata Nemzeti Bizottság levelezésének kiszivárogtatása hasonlóan gyanús, az orosz kormányzati beavatkozás már csak azért is valószínű, mert Julian Assange WikiLeaks-alapítónak saját műsora van az RT orosz állami (értsd: propaganda-)csatornán. Assange ráadásul számos bizonyíték ellenére állítja – a republikánus Fox News-nak nyilatkozva –, hogy a szerzett levelek orosz forrásból származnának.

A Wired cikke arra is rámutat, hogy hol érhető tetten a WikiLeaks Twitter-oldalán az antiszemitizmus. Az alább látható bejegyzésükben a három zárójelre hivatkozás antiszemita körökben a zsidó emberekre utalás, a szöveg pedig éppen arról szól, hogy legtöbb kritikusuk zsidó.

A Wired rámutat: a fő veszély abban rejlik, hogy a WikiLeaks eszközzé válik, például az orosz kormányzat szolgálatába áll.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?