Szívműtét közben állt meg egy számítógép a vírusölő miatt

Az IBM tulajdonában lévő Merge cég egészségügyi berendezéseket gyárt az Egyesült Államokban, nemrég azonban műtét közben történt baj az egyik készülékkel.

A Merge Hemo nevű berendezés egy katéteres szívműtétnél asszisztált. A gép két fő modulból áll: az egyik az orvosi eszköz, amely a katéterrel összeköttetésben figyeli a páciens valamennyi fontos paraméterét, a másik egy szoftver, amely az orvosok számítógépe felé továbbítja az adatokat.

Még februárban történt, de csak most derült ki, hogy a műtét közepén elsötétült a monitor, a Merge Hemo elveszítette a kommunikációt a PC-vel. Öt perce telt, míg az orvosok újra tudtak mindent indítani. Szerencsére mindez olyan műtéti fázisban történt, hogy a betegnek nem lett baja.

A gyártó azonnali vizsgálatot rendelt el, amelyből kiderült, hogy a Merge Hemóval semmi gond sincs, a problémát az okozta, hogy az orvosok PC-jén egy olyan antivírus futott, amelyiket úgy programoztak, hogy minden órában végezzen el egy mély szkennelést, és erre éppen a műtét közepén került sor – írja a HVG.

Kimaradt?