banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

60 éve nem tapasztalt látvány tárul elénk hétfő este: igézően fényes, fehér „csillag” fog felragyogni

Hétfőn Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül rendszerünk legnagyobb bolygója, a Jupiter. A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint az égitest 1963 óta most lesz a legfényesebb, legközelebb 12 év múlva láthatunk majd hasonlót. Ahogy korábban megírtuk, este 8 óra után, a keleti látóhatár felett egy igézően fényes, fehér „csillag” fog felragyogni.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint a bolygó nagyjából 12 év alatt kerüli meg csillagunkat, ezen időszak alatt 11-szer kerül szembenállásba a Földdel. Mivel az égitest most van a legközelebb a napközelpontjához, 2022-es szembenállása során látszik a legfényesebbnek. Ezt hívják nagy oppozíciónak.

Illusztráció | Unsplash

Ilyenkor a Föld a Nap és a Jupiter közé szorul. Az égitest ekkor van a legközelebb hozzánk, ezért látszik a legnagyobbnak és legfényesebbnek. A bolygó ragyogása messze meghaladja a többi objektumét, írja a 24.hu portál.

Az intézmény közleményéből kiderül: egy kézi binokulárral a Jupiter körül keringő Galilei-holdakat is észlelhetjük. Egy hússzoros nagyítású kis távcső a Jupiter korongjának lapult alakját és a két egyenlítői sávot is megmutatja, egy 8-10 centiméter átmérőjű lencsés távcsővel, százszoros nagyításon pedig az egyenlítői felhősávok fodrai is kibontakoznak, sőt akár a Nagy Vörös Folt nevű óriásvihar is megfigyelhetővé válik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?