Jól vizsgázott a műtőben a temesvári sebészrobot

A hónap elején a Temes Megyei Kórházban egy végbélműtéttel mutatkozott be a da Vinci sebészrobot, július 16-án, csütörtökön pedig egy prosztataműtétet is hibátlanul végrehajtottak vele a temesvári sebészek.

„Ma egy prosztatarákban szenvedő beteget műtöttünk meg a robot segítségével. Ez a legkorszerűbb sebészrobot, ami jelenleg a piacon van, tudomásunk szerint Bécstől errefelé nincs ennél korszerűbb eszköze senkinek – nyilatkozta a csütörtöki sajtótájékoztatóján Lazăr Fulger sebész főorvos, a II-es számú Sebészeti Klinika vezetője. – A sebészrobot a Robocape című projekt keretében került a kórházunk birtokába.

A sebész főorvos a sajtónak azt is elmondta: valójában a sebész operál, egy bonyolult, számítógép vezérelte mechanikai berendezés segítségével. Az orvos egy hatalmas számítógép képernyőjét nézi és ott 3 dimenziós, akár tízszeresére nagyított képet lát a műtéti területről, amit a páciens szervezetében lévő apró kamera közvetít számára. Valójában az emberi sebész vág a levegőben, a kezében egy joystick-et tartva, a robotsebész pedig ugyanazt a vágást elvégzi a testben az operálandó területen – írja a nyugatijelen.com. A robotsebésszel a műtét akár nagy távolságról is elvégezhető.

„A mai műtét problémamentesen lezajlott, a páciens valószínűleg hétfőn már elhagyhatja a kórházat. A prosztatadaganat eltávolításánál nagy precizitásra van szükség, mert ilyenkor gyakori szövődmény az impotencia, illetve az inkontinencia. A da Vinci sebészeti robot kiküszöböli a kézremegésből adódó kellemetlenségeket is a műtét során” – nyilatkozta a sajtónak Viorel Bucuraş, a kórház Urológiai Klinikájának vezetője. A sebészrobot használatának egyetlen akadálya lehet: a műtéthez szükséges fogyóeszközök drágák, műtétenként akár három-négyezer euróba is kerülhetnek.

A Temes Megyei Kórház átiratban kérte az Egészségügyi Minisztériumot, hogy indítsák be újra a robotsebész programot, amelyen keresztül biztosítanák a műtétekhez szükséges fogyóeszközök megvásárlásához szükséges összegeket. A da Vinci sebészrobot a temesvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Robocape kutatási projektje keretében került a Temes Megyei Kórházba, amelynek összértéke mintegy 4 millió euró, ebből a sebészrobot maga 1,5 millió euróba kerül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?