Robotpolipok végezhetnek műtétet a jövőben

Olasz kutatók fejlesztette robotcsáp operálhatja a betegeket a jövő műtőasztalain. A találmány nem mesterséges csontozat alapján mozog, hanem pontosan olyan agilisan képes manőverezni az emberi testben, ahogy egy polip lábai tennék: bármely irányba nyúlhat és tekeredhet.

A robotcsáp orvosi felhasználása azért lehet előnyös, mert a kar egy viszonylag kis vágáson is be tud hatolni a beteg testébe, így téve szükségtelenné a sokszor veszélyes, hosszú bemetszéseket, amelyek sokkal nagyobb vérveszteséggel járnak – írja az Origo.

http://www.youtube.com/watch?v=GtnU9a1t9RY

A robot mozgását a hernyószerű test biztosítja, ezt egy belső cső tartja viszonylag mereven. Ebben a csőben egy sűrű granulátum, egészen pontosan kávé található, ami csak annyira engedi csavarodni a robotot, amennyire az a műtét során szükséges.

A bemutatott prototípus 14 centiméter hosszú és 3 centiméter vastag, valamint szükség esetén két szálra tud válni, hogy akár fogóként is funkcionálhasson. A mérnökcsapat szerint még nagyon sok tesztelés van hátra, de az alapok már adottak, így előbb-utóbb találkozhatunk a robotpolippal az orvosok eszköztárában.

Kimaradt?