Felfedeztek egy ellenanyagot, amely megvédi a sejteket az új koronavírus-fertőzéstől

Az Utrechti Egyetem, az Erasmus Orvosi Központ és a Harbour BioMed arról számolt be, hogy azonosítottak egy emberi monoklonális antitestet, amely megakadályozza, hogy a SARS-CoV-2 elnevezésű koronavírus laboratóriumi sejttenyészetben sejteket fertőzzön meg.

A Nature Communications tudományos lap aktuális számában közölt kutatás azokon a vizsgálatokon alapul, amelyeket a kutatócsoport 2002-2003-ban végzett a SARS-CoV elleni antitestek után nyomozva.

„Ezeket a korábbi antitesteket használva azonosítottunk egyet, amely az új koronavírus fertőzését is semlegesíti sejtkultúrákban. Ez az antitest képes lehet arra, hogy megváltoztassa az infekció útját a fertőzött testben, támogassa a vírus kiirtását, vagy megvédje a vírusnak kitett embert a fertőzéstől” – mondta Berend-Jan Bosch, az egyetem kutatásvezetője, a tanulmány társszerzője. Hozzátette, hogy az antitest olyan területhez kötődik, amely mind a SARS-CoV-ban, mind a SARS-CoV-2-ben megvan, ez magyarázza, hogy mindkét vírust képes semlegesíteni.

Az új koronavírus okozta Covid-19 betegséget már több mint 3,5 millió esetben azonosították a világon, és eddig több mint 251 ezren haltak bele.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?