Nem hatásos a HIV-fertőzés elleni gyógyszer-kombináció a koronavírus ellen

Nem hatásos a korábban ígéretesnek tartott, két HIV-gyógyszert tartalmazó kombinált hatóanyag az új koronavírus okozta Covid-19-es betegséggel szemben – közölték a New England Journal of Medicine című szaklapban.

A Covid-19-ben szenvedő kínai páciensekkel végzett vizsgálatok arra jutottak, hogy az a 99 ember, aki az AbbVie Inc. által kifejlesztett kaletra nevű hatóanyagot kapták, nem gyógyultak jobban, mint az a 100 beteg, akik a sztenderd ellátást kapták. A Kaletra a lopinavir és a ritonavir hatóanyagok kombinációja.

Azoknál, akik a kaletrát kapták, kis mértékben megfigyelhető volt a klinikai javulás idejének rövidülése és a halálozási arány csökkenése a 28. napon, a különbségek azonban statisztikailag nem voltak jelentősek. A gyógyszer-kombinációt kapók átlagosan 15 napos kezelés után mutattak javulást, míg a többiek a 16. napon. A kutatók szerint ez az eltérés „jelentős, de szerény”. A lopinavir-ritonavir kombináció emellett több mellékhatást is eredményezett, amely miatt a páciensek 13,8 százalékánál leállították a kezelést.

A kaletrát nem tesztelték placebó, azaz hatóanyag nélküli szer ellenében, amely pedig egy kezelés hatékonysága vizsgálatának alapja. A betegek mindegyikének tüdőgyulladása volt és a Csin Jin-Tan kórházban kezelték őket Vuhanban, a járvány kiindulásának városában. A kezelés nem köthető a Covid-19 betegségben szenvedő páciensek klinikai gyógyulása vagy halálozási aránya változásához a sztenderd kezeléshez képest – vonta le a következtetést Bin Csao, a légzőszervi betegségekkel foglalkozó pekingi nemzeti klinikai kutatóközpont munkatársa, a kutatás vezetője.

A kezelésnek „nincsen megfigyelhető hatása” a vírusra adott reakciót tekintve, holott egy terápiának ez alapján kellene működni – fejtették ki a tudósok. A HIV elleni kezelésre kifejlesztett kombinációt több országban alkalmazták orvosok abban a reményben, hogy a koronavírus ellen is hatásos lehet.

Kapcsolódók

Kimaradt?