Kutatók: ha merül a mobil akkumulátora, fogy vele a jókedv is

A londoni Cass Business School kutatása bebizonyította, úgy összenőtt az ember a telefonnal, hogy az akkumulátor töltöttségét jelző ikon állapota már a kedélyállapotunkra is kihat. Az akkumulátor ikonja azonban nemcsak a kedvünket befolyásolja, hanem az idő- és térérzékelésünkre is hatással van – írja a qubit.hu portál.

A kutatásban résztvevők közül azok, akik feltöltött telefonnal érkeztek, pozitív érzésekről számoltak be, azok viszont, akiknek lemerült a telefonjuk, szorongásról és kellemetlen közérzetről vallottak. Kiderült, az emberek egy utazás teljes hosszát is abban határozzák meg, hogy kibírja-e a telefonjuk az utat vagy sem, és semmiképpen sem úgy mérik fel a távolságot, hogy hány megállós vagy hány kilométeres az adott útszakasz. 

A kutatás eddigi eredményei a Phys.org-on jelentek meg, a teljes tanulmányt a Marketing Theory című folyóirat publikálja az elkövetkezendőkben. Azt viszont már az előzetes közleményekből is tudni lehet, hogy a válaszadók közül a félig feltöltött telefonnal rendelkezők is a szorongásról számoltak be, nem pedig a jó közérzetről. Mindez azért történhetett így, mert a mobiltelefonok már nemcsak a kommunikáció eszközei, hanem pénztárcák, naplók, szórakoztató eszközök is egyben. Ha a felhasználó azt érzi, hogy a sok lehetőségből mind kimarad, akkor szorongás vesz erőt rajta.

A kutatók szerint a mobilkészülékek akkumulátorszintje alapján a felhasználók egymást is megbélyegzik, ugyanis azt, aki hagyja lemerülni a telefonját, képesek antiszociálisnak tekinteni.

Elsőre különösnek tűnik, hogy ennyire kihat a telefonhasználat az ember életére, de már jó néhány éve több mobil van a földön, mint ahány ember, a legtöbben pedig folyamatosan maguknál tartják a készüléküket. Egy 2016-os magyar kutatás a gyerekek játékmackójához való ragaszkodásához hasonlította ezt a viszonyt: a válaszadók 79 százaléka mindössze egy-két órára tudja letenni a telefont, különben mindenhová magával viszi. 

Az amerikai egészségügyi minisztérium kutatása szerint a fiatalok többsége már 2014-ben sem tudta elképzelni az életét mobil nélkül – sőt, sokan azt vallották, hogy a telefonjuk a személyiségük részét képezi. Ezek után nem is csoda, ha a kutatásvezető szerint a felhasználók hajlamosak azt feltételezni, hogy az ember az élethez is úgy viszonyul, mint a telefon töltöttségéhez: azt, aki hagyja lemerülni, sokan nemcsak antiszociálisnak, hanem felelőtlennek is tartják. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?