Gyerekkorunk ízei – így készül a bodzaszirup és a bodzamártásos csirkemell

A bodza főként Európában és Ázsiában őshonos növény, számos gyógyító hatása mellett immunerősítő és erős antioxidáns. Nem csoda, hogy olyan sokan gyűjtik, szárítják, akár otthon is és készítenek belőle szörpöt, bodzalét. A bodza elkészítésének lehetőségeiről György Ottilia csíkszeredai gasztrobloggert, az Erdélyi Konyha főszerkesztőjét faggattuk, aki három receptet is megosztott olvasóinkkal.

„Gyerekkorom emlékei közé tartozik a bodzalé íze, ez fejlejthetetlen, semmihez nem hasonlítható. Igaz ugyan, hogy sok cukor kell az elkészítéséhez, de mivel szezonális ezért mégis az évnek csak egy bizonyos időszakában készíthető. A bodzáért még bűnözni is hajlandóak vagyunk, és eltekintünk a nagy cukormennyiségtől. Ugyanakkor jó tudni, hogy a cukrot helyettesíthetjük mézzel vagy más természetes édesítőszerekkel (nem az aszpartámra gondolok) amelyek kevésbé károsak, mint például a nyírfacukor vagy az eritrit” – kezdte gondolatait a szakács.

Különbséget kell tennünk azonban a bodzalé és a bodzaszörp között. A bodzaszörpöt hosszan tárolhatjuk üvegben és vízzel feltöltve fogyasztjuk, a bodzalét pedig gyakorlatilag elkészülése után rögtön érdemes inni. Fontos megemlíteni, hogy a bodzavirágot nem igazán kell átmosni, inkább olyan területről kell begyűjteni, amely távol van a város zajától és a közlekedési útvonalaktól, hogy minél kevesebb szennyeződés érje. Ha túlzottan átmossuk a bodzavirágot, akkor megfosztjuk a bodza jellegzetes aromájától. Fontos emellett a biocitrom használata, ugyanis a citrom sokáig ázik a bodza levében, így mindenképp ajánlott a vegyszermentes anyagok használata.

A télire való befőzésnek, legyen az szörp, savanyúság vagy befőtt több fontos kritériuma van. Nincs ez másként a bodzaszörp készítésénél sem. Az eszközöket amit használunk (befőttes üveg, fakanál, tölcsér) tisztának és kiforrázottnak, csíramentesnek kell lennie és biztosítani kell, hogy a beltartalomban ne szaporodhassanak a baktériumok, gombák. Ezt elérhetjük hőkezeléssel, dunsztolással, tartósítószer-adagolással, de akár magas cukortartalommal is. Ha sem tartósítószert, sem sok cukrot nem szeretnénk beletenni, akkor hőkezelni kell, fel kell forralni és ki kell dunsztolni. Ez esetben a légmentes zárás is feltétel, míg a cukros, vagy tartósítószeres megoldásnál nem.

Bodzalét vagy szörpöt készítsünk?

10 liter bodzalé elkészítéséhez a következő hozzávalók szükségesek: 10 nagyobb bodzavirág, kb. 1,5 kg cukor (vagy egyéb édesítő), 10 liter víz, 5-6 db biocitrom.

„A citromot szeletekre vágjuk. A cukrot a vízben felolvasztjuk, belerakjuk a szeletekre vágott citromot és a frissen szedett, szép kinyílt bodzavirágot. 3-4 napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, minden nap átkavarjuk. Végül pedig leszűrjük és megisszuk” – magyarázta György Ottilia, aki emellett még más ételekhez is felhasználja a bodzát.

Egy liter bodzaszörp elkészítéséhez a következő alapanyagok szükségesek: 10 bodzavirág, 1 liter víz, 1 kg cukor, 2 dkg citromsó, 1 citrom, szalicil. A bodzavirágot egy liter vízbe beáztatjuk, hozzáadjuk a cukrot, a citromsót, valamint a karikára vágott citromot. 36 órát állni hagyjuk, naponta kétszer megkavarjuk. Átszűrjük és literenként egy késhegynyi szalicilt belekeverve üvegekbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk. Aki szörpöt készít, az tisztában van vele, hogy többnyire cukorral készül. Ha mértékkel szörpözünk, bátran tegyük, lelkiismeret-furdalás nélkül. Ha viszont kerülnénk a cukrot, készítsük édesítővel vagy mézzel. Ez utóbbinál viszont figyeljünk arra, hogy ne forraljuk, mert kivesznek belőle az értékes enzimek.

„Ezen kívül a bodzateát meghűléses megbetegedések esetén izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bodzatea készítéséhez 2 teáskanálnyi bodzát leöntünk egy bögre forró vízzel, majd 5 percet állnia hagyjuk, leszűrjük és elfogyasztjuk. Ugyanakkor a bodzát felhasználhatjuk desszertek, levesek, mártások készítéséhez is. Íme, egy rendkívül ízletes mártás, amit örömmel ajánlok kipróbálásra” – tette hozzá az Erdély Konyha főszerkesztője, aki hangsúlyozta, hogy nem kell leragadni a levek, szörpök készítésénél, bártan kísérletezhetünk, használjuk a bodzát húsokhoz, egyéb ételekhez is.

Kakukkfüves csirkemell bodzamártással

Hozzávalók:  1 darab csirkemell, kevés vaj, 2 dl bodzalé, 3 dl alaplé, kakukkfű, 3 evőkanál burgonyapehely, só, fehér bors.

Elkészítése: A csirkemellet befűszerezzük, két nagyobb részre vágjuk, majd kevés vajon mindkét oldalukat megpirítjuk. Felöntjük a húsalaplével, lefedjük és puhára pároljuk. Amikor puha, levesszük a fedőt ráöntjük a bodzalét, majd belerakjuk a burgonya pelyhet és összefőzzük, amíg sűrű mártást nem kapunk. Ha túl édesnek találjuk a mártást, kevés mustárral ellensúlyozhatjuk az édességét.

Kapcsolódók

Kimaradt?