Hogyan készítsük a húsvéti sonkát? György Ottilia csíkszeredai gasztrobloggert kérdeztük

A húsvét fontos elemei a hagyományosan, családi körben elkészített ételek, amelyek még személyesebbé, meghittebbé teszik az ünneplést. Napjainkban számos étel közül válogathatunk akár a hagyományos, akár az új ízek mellett döntünk. A húsvéti sonka egyike a hagyományos ételeknek, amely a negyven napos húsmentes időszak után kerülhet az asztalra. Ennek elkészítési módjairól faggattuk György Ottilia csíkszeredai gasztrobloggert.

„A hagyományos húsvéti sonka régen több hónapig készült. Decemberben levágták a disznót, a sonkát lesózták, majd legalább két-három hétig pácolták, majd a lassú füstölés módszerével megfüstölték, és húsvétig szárították felakasztva a padláson vagy egy szellős helyen” – mondta György Ottilia, aki az Erdélyi Konyha gasztromagazin főszerkesztője. A hagyományos húsvéti sonkát elkészítés előtt 2-3 éjszakára vízbe rakták, és majd utána főzték meg szemesborsos, fokhagymás, babérleveles vízben. A manapság üzletben kapható sonkák viszont már gyors füstölési eljárással készülnek, így amikor megvásároljuk viszonylag puhák, így az előzetes áztatás ideje is lerövidül.

Széles a sonkaválaszték, mivel egyre többen keresik a kevésbé zsíros, bőrtől és bőr alatti zsíroktól mentes sonkákat, ezért kelendők a különféle kötözött sonkák, illetve a nagyobb combokból, frikandóból, lapockából készített sonka is jó választás lehet. A mennyiség változó, azok a családok, akik az ünnep alatt csak egyszer-kétszer esznek a sonkából bőven elegendő a 1,5-2 kilós hús, míg akik szeretnének egy lapockából vagy combból készített sonkalantot, azok minimum 5 kilóssal térhetnek haza

A kötözött sonkák esetében is a bőség zavarával küzdenek a vásárlók, de mint megtudtuk a legfontosabb a jó alapanyag. Aki attól tart , hogy a szép külcsín gyenge belsőt takarhat, az keressen olyan kötözött sonkákat, amelyek lapmetszettel rendelkeznek, azaz a füstölt, kötözött sonkát félbe vágták, s úgy zsugorfóliázták, hogy biztosan tudjuk, mi kerül a kosarunkba. A metszet sokat elárul a sonkáról, azt is láthatjuk, hogy jó minőségű hússal van-e dolgunk. A jó füstölt sonka színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, a metszeten nem találhatók véraláfutások.

A jó húsvéti sonka alapvető feltétele, hogy ne legyen túlságosan száraz, ezért az előzetes áztatás mindenképpen javasolt. Ha nem túl sós elég egy éjszakára beáztatni. A sertés egész hátsó combját szokták választani húsvéti sonkának, rajtahagyva a szalonnát is. Hideg vízben tegyük fel főni, amikor felfőtt az első levet öntsük le, majd a második levet fűszerezzük. Ha bőrös sonkát választunk, akkor a bőrt is vegyük górcső alá, csak olyan sonkát vegyünk meg, amelynek bőre egységes, szőrtelenített. A sonka nyomásra nem lehet puha, de túl kemény sem, s semmiképp ne vegyünk olyan árut, amelyről hiányzik a címke.

Azoknak, akik egyáltalán nem járatosak a sonkafőzésben és nem mernek nekiállni az ünnepi fogás elkészítésének tökéletes megoldást jelenthet a főzött sonkákból álló választék, amely ugyan még meglehetősen szűk, de a keresletnek köszönhetően a piacon van. A sonka főzése azonban nem ördöngösség, így kezdők is megpróbálkozhatnak vele. A sonkát a főzés megelőző este hideg vízbe áztassuk be. A főzéshez forraljunk friss vizet, majd abban főzzük a sonkát, pontosan annyi órán át, ahány kilót nyom. A főzővíznek épp csak gyöngyöznie kell, amíg fő a sonka. Akkor jó a hús, ha a húsvilla már minden akadály nélkül, könnyen siklik benne. A főzővizet ízesíthetjük is, kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, különféle zöldfűszerek (kakukkfű, zsálya).

Húsvéti sonka másképp

A hagyományos sonkát új köntösben is elkészíthetjük, amennyiben változtatunk a pác alapanyagain, vagy sütőben sütjük meg mázas sonkának. „Nagyon népszerű recept a mázas sonka, amelyhez a sonkát bevagdossuk és szegfűszeggel megtűzdeljük, majd megszórjuk barna cukorral és egy előzetes elkészített pácba helyezve megsütjük” – tette hozzá a tapasztalt szakács, aki már évek óta gyakorolja ezt a „művészetet” és számos saját receptet is sikeresen alkalmazott, fejlesztett ki.

A sonkát általában húsvét reggelén szokták fogyasztani hímes tojás, friss tavaszi zöldségek, kolbász, házi kenyér társaságában, miután – a katolikus szokás szerint – megszentelték. Az elkészített húsvéti sonkát nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk, nem csak hidegtálra felszeletelve fogyaszthatjuk. Készíthetünk belőle erdélyi citromos sonkalevest, ledarálhatjuk és készíthetünk belőle tormás sonkakrémet vagy sonkagombóc levest. Számos recept létezik, amellyel feldobhatjuk a húsvéti étkeket, ha már nagyon beleuntunk a hagyományos ízekbe vagy ha csak egyszerűen valami újdonságot szeretnénk kipróbálni.

Kapcsolódók

Kimaradt?