Amerika három hónapra felfüggesztette a Huawei elleni intézkedéseket

Az amerikai kereskedelmi minisztérium 90 napra felfüggesztette a Huawei kínai távközlési óriásvállalat ellen hozott korlátozó intézkedések hatályba lépését a könnyebb átmenet érdekében – jelentették be Washingtonban helyi idő szerint hétfőn.

Wilbur Ross miniszter közleményében azzal érvelt, hogy ezzel időt adnak a vállalatoknak a szükséges intézkedések meghozatalára, a minisztériumnak pedig arra, hogy kidolgozza hosszú távra szóló saját rendszabályait, amelyek megfelelnek a jelenleg a Huaweitől függő amerikai és külföldi távközlési szolgáltatók érdekeinek.

A felfüggesztés ideje alatt különleges engedélyt kell kérni a minisztériumtól a korlátozások alá eső termékek exportjához – figyelmeztet a közlemény. Szakértők szerint az intézkedéssel az Egyesült Államok a nem kívánatos, a céllal ellentétes hatások enyhítését akarja elérni. Megpróbálják megelőzni a hálózatok esetleges összeomlását – mondta egyikük.

Donald Trump elnök csütörtökön rendeletet írt alá az amerikai telekommunikációs hálózatok védelméről. A rendelet szövegezői megemlítik, hogy az Egyesült Államok külföldi ellenfelei kihasználják az amerikai távközlési technológia és szolgáltatások bizonyos fokú sérülékenységét, és ezzel összefüggésben különösen aggasztónak tartják a gazdasági és az ipari kémkedést is. Erre hivatkozva a Google amerikai távközlési vállalat bejelentette, hogy felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei óriásvállalattal, utóbbi ezentúl például nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új verziókhoz. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?