Kiderült, mitől lehet agresszívabb a prosztatarák

A normálistól eltérő kromoszómaszám agresszívvá teszi a prosztatarákot. Ha túl sok vagy túl kevés a prosztatatumorban az örökítőanyag-hordozó, akkor különösen halálos lehet a betegség – állapította meg Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatócsoportja.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Howard Hughes Orvostudományi Intézetének munkatársai Angelika Amon vezetésével olyan módszert fejlesztettek ki, mellyel felismerhetik a formalinnal tartósított rákos mintákban a kromoszómaszám eltéréseit, vagyis az aneuploidiát.

Kutatásuk során figyelemmel követték 333 prosztatarákos páciens betegségének lefolyását 15 éven át, és megállapították, hogy egynegyedüknél (23 százalékuk) legalább öt kromoszómadarab megsokszorozódott vagy elveszett. Esetükben a betegség ötször nagyobb gyakorisággal volt halálos kimenetelű. A több mint öttel több vagy kevesebb kromoszómarészlettel rendelkező páciensek öt százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg prosztatadaganatban – írták a PNAS című szaklapban megjelent tanulmányukban.

A kutatók szerint annak megfejtése, mennyi aneuploidia van a prosztatadaganatban, segít annak megjóslásában, milyen agresszív a tumor, és milyen valószínű, hogy a páciens belehal a kórba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?