A háziállatok segíthetnek az idősebb embereknek az egészségi problémákban

A háziállatok segíthetnek az idősebb embereknek megbirkózni a mentális és fizikai egészségi problémákkal – derült ki egy amerikai felmérésből.

A Michigani Egyetem (UM) felmérése több mint kétezer, 50 és 80 éves kor közötti ember bevonásával készült. A megkérdezettek 55 százaléka tart háziállatot, sokan közülük – több mint 50 százalék – többet is. A háziállat-tulajdonosok több mint háromnegyedének segít a stressz csökkentésében a házi kedvencük és majdnem ugyanennyien mondták, hogy az állatok egyfajta célt adnak az életüknek. 

A háziállat-tulajdonosok kétharmada, ezen belül a kutyások 78 százaléka szerint a házi kedvencük segít nekik abban, hogy fizikailag aktívnak legyenek. A rossz egészségi állapotban lévő idősebb embereknél a háziállattartás még több jótékony hatással jár. Több mint 70 százalék szerint a háziállatuk segítséget nyújt nekik abban, hogy megbirkózzanak a fizikai vagy érzelmi tünetekkel, és 46 százalékuk számolt be arról, hogy a házi kedvencük segít elterelni a figyelmüket a fájdalomról.

„Régóta tudjuk, hogy a háziállatok természetes támaszt nyújtanak” – mondta Cathleen Connell, az egyetem professzora, hozzátéve, hogy a házi kedvencek mellett a szociális kapcsolatok és a barátokkal, családtagokkal közös tevékenységek is kulcsfontosságú szerepet játszanak az életminőségben.

A felmérésből az is kiderült, hogy a háziállattartás veszélyeket is rejthet, és akadnak olyanok is, akik a saját egészségük elé helyezik az állat szükségleteit.

„Az aktívabb élet, például a kutyasétáltatás vagy a háziállatról való gondoskodás egyéb módjai révén, csaknem mindig jótékony hatással van az idősebb emberekre. Az elesés kockázata ugyanakkor sokakra jelent fenyegetést, és a megkérdezettek 6 százaléka mondta, hogy esett már el háziállat miatt” – húzták alá a kutatók.

 

„Egy háziállat elvesztésének ugyanakkor nagyon komoly pszichológiai hatása lehet, amire a gondozóknak, a családtagoknak és a barátoknak fel kell készülniük és megfelelő módon kell viszonyulniuk” – hangsúlyozták a szakemberek.

Kapcsolódók

Kimaradt?