Kilenc DIY adventi kalendárium

Vasárnap advent első vasárnapja lesz, így elkezdődik a karácsonyvárás időszaka. A hangolódást segíti az ünnepi dekoráció, a karácsonyi zenék vagy éppen egy adventi kalendárium. Nem feltétlenül a csokis, barbies, boltban megvásárolhatóra gondolunk, hanem arra, amelyet mi magunk készítünk el. Hogyan? Ehhez nyújtunk némi inspirációt. 

Az adventi naptár jelzi, hogy még hányat kell aludni karácsonyig. A mindennapi kis ajándékok és kedvességek segítenek hangolódni az ünnepre nemcsak annak, aki nyitogatja az ablakocskákat, hanem annak is aki készíti a kalendáriumot. Természetesen a legkényelmesebb megoldás bemenni a boltba, kiválasztani egyet a sok-sok naptár közül és készen is vagyunk. Azonban jobb, ha kézzel készített kalendáriumot bontogatnak szeretteink.

Kinek, mit, mikor adjunk?

Az advent és a karácsony a család ünnepe, így nem feltétlenül csak a gyerekek kaphatnak adventi naptárat. Megajándékozhatjuk vele a férjünket/feleségünket, a szüleinket, a barátnőket, kollégákat. Sőt, a gyerekeket is bevonhatjuk az apró ajándékok készítésébe: a nagyszülők bizonyára örülnek majd az ablakocskák mögött rejtőző gyerekrajzoknak, fényképeknek, a gyerekek által gyűjtögetett kavicsoknak, gesztenyéknek.

Az adventi naptárak általában 24 apróságot rejtenek, így az első ajándékot advent első vasárnapjának előestéjén nyithatjuk ki. S hogy mi kerüljön a naptárba? Bármi, aminek a szerettünk örülne. Ez lehet valamilyen édesség, egy vicces apróság (rénszarvasos zokni), kedves szavak, de ajándékozhatunk élményeket, együtt töltött időt: társasjátékozhatunk, elmehetünk moziba, hóembert építhetünk, mézeskalácst süthetünk, ha a kalendárium ablaka mögött ez a meglepetés bújkál. 

 

 

Ha nem bonyolítanánk túl a naptárkészítést tegyünk 25 borítékot egy nagyobb üvegbe, díszítsük egy fényfüzérrel és készen is van. A borítékokba kerülhetnek programötletek, élménykuponok, néhány kedves szó. Az iskolában használt táblák – igaz, kisebb méretben – otthon is hasznosak lehetnek. Különösen ha adventi kalendáriumot készítünk. Néhány csipesz, madzag és a papírzacskóba tett ajándékok segítségével hamar készen lesz. Ha nem szeretnénk apró dobozkák csomagolásával bajlódni, tegyük az apró meglepetéseket egy batyuba és kössük rá néhány ágra. A konzervdobozokat sem kell kidobnunk, sokféleképpen újrahasznosíthatjuk. Ha adventi kalendáriumot készítenénk ezekből csak bele kell tegyük az ajándékokat, kidíszíteni és kész is. Aranyos kalendáriumot készíthetünk vécépapír gurigákból és kartonból. Nem muszáj minden kalendárium lógjon, tehetjük a meglepetéseket egy szép kosárba is. Ha akad otthon néhány műanyag pohár, könnyű dolgunk van. Rejtsük el benne az ajándékokat, fedjük be és készen is vagyunk. Fel is fűzhetjük őket, vagy akár tornyot is építhetünk. A befőttesüvegek kidobása helyett használjuk inkább fel az adventi kalendáriumhoz. Az átlátszó üveg nem rejti el az ajándékokat, ezért ajánlott lefesteni, hogy a meglepetés, meglepetés maradhasson. Egy vállfa mindenkinek akad otthon. Az apró ajándékokat kössük fel erre, kicsit díszítsük ki és készen is van. Hangulatos dekoráció lesz a lakásban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?