Tíz dolog, amit gondoljunk át a karácsonyi készülődés előtt

Kicsivel több mint egy hónap van még karácsonyig, és ha már az időjárás is meghozta a hideget, elkezdhetünk lassan készülődni a téli ünnepekre. Hogy elkerüljük a rohanást és a kapkodást, érdemes kitalálni, milyen legyen az idei karácsony, így ez alapján nekiláthatunk a tennivalóknak. Hogy ebben segítsünk, összegyűjtöttünk néhány kérdést, amire válaszolva jobban átlátja majd, milyen karácsonyt szeretne.  

Természetesen nem kell mindent észben tartani, elő a papírral és az írószerrel és jegyezzük le. Ha egy fokkal kötöttebb formában tennénk, az interneten találhatunk ingyenes, letölthető karácsonyi tervezőket. Az azonban fontos, hogy az egész családot vonjuk be a tervezgetésbe, így mindenki elégedett lesz szenteste. 

A költségvetés

Mit engednek meg az anyagi lehetőségeink? Mennyi pénzt szánunk ajándékokra, dekorációra, étkezésre, programokra, jótékonykodásra? Érdemes egy hozzávetőleges költségvetést csinálni, nehogy kellemetlenül érjen minket a január.

A helyszín

Hol töltsük a karácsonyt? Nem mindig egyértelmű a válasz. Otthon? A szülőknél, nagyszülőknél? Valamelyik rokonnál, barátnál? Esetleg külföldön? Jobb ezt mielőbb tisztázni és eszerint alakítani a további teendőket.

Karácsonyi nagytakarítás

Természetes, ha az ünnepet tiszta és rendezett lakásban szeretnénk tölteni, ám az nem mindegy ezt milyen áron – stressz, kapkodás veszekedés – érjük el. Mit jelent számunkra a karácsonyi nagytakarítás? Mi az ami belefér az időnkbe? Mi az amit mások is elvégezhetnek helyettünk? Például a gyerekek rendet rakhatnak a játékaiknál. Osszuk három csoportba a tennivalóinkat. Legyen egy Muszáj (például: felmosás, porszívózás), egy Jó lenne (szelektálni a ruhák között) és egy Ha belefér (megtisztítani az ablakokat) kategória. 

Dekoráció

A karácsonyi hangulat megteremtéséhez sokak számára fontos a dekoráció. Adódnak is a kérdése. Legyen az adventi koszorúnk? Készítjük vagy megvásároljuk? Milyen legyen a stílusa, színe? Milyen kellékek szükségesek hozzá? Mikor és kivel készítjük el? Legyen adventi kalendáriumunk? Kinek szánjuk, párunknak, gyerekeknek? Vásároljuk vagy elkészítjük? Mivel töltsük meg? Mivel szeretnénk még dekorálni a lakást? 

A karácsonyfa

A karácsonyfa az ünnep egyik kulcseleme, amely számos kérdést felvet. Milyen legyen az idei karácsonyfánk? Mű vagy igazi? Milyen díszek kerüljenek rá? Mikor vásároljuk meg? Lesz rajta szaloncukor vagy mézeskalács? Milyen ízű? Magunk készítjük vagy vásároljuk?

Mikulás

Bár a karácsony még kicsit messze van, Mikulás napja közeledik. Érdemes átgondolni, kit szeretnénk megajándékozni ezen a napon. Mi legyen a csomagban? Virgács? Édesség? Gyümölcs? Esetleg valami praktikus ajándék? Mikor szerezük be ezeket?

Lélek és hangulat 

A karácsonyra leginkább lélekben kell készülni. Fontos, hogy az adventi időszakban igyekezzünk több időt szánni akár a befelé, akár az egymásra figyelésre. Gondolkodjunk el azon, hogyan szeretnénk lélekben készülni az ünnepre? Gyakrabban kapcsoljuk ki a telefonunkat? Elmegyünk rorátéra? Olvasunk néhány elgondolkodtató sort a kedvenc könyvünkből? Többet ülünk le játszani a gyerekekkel? Apró figyelmességekkel lepjük meg a párunkat?

Érdemes azon is eltöprengeni, mitől lesz karácsonyi hangulatunk. A dekorációtól? Karácsonyi zenéktől vagy filmektől? 

Programok

Milyen családi vagy kulturális programokon szeretnénk részt venni adventben vagy karácsonykor? Például: ünnepi ebéd a nagyinál, kézműves vásár, koncertek, óvodai/iskolai ünnepség, céges karácsonyi buli vagy éppen otthoni pizsamaparti. Érdemes ezek időpontját lejegyezni valahova, hogy ne felejtsük el. 

Az ajándékok

Az utolsóperces ajándékvásárlást meg lehet előzni azzal, ha idejében el kezdünk gondolkodni az ajándékokon. Pontosabban azon, hogy akarunk-e ajándékozni, vagy ezekre pénzt költeni. Ha nem, egyszerű a dolgunk. Ha viszont igen, akkor jöhetnek a kérdések. Kit ajándékozunk meg? Vásároljuk vagy saját kezűleg készítjük az ajándékot? Milyen kellékek szükségesek a DIY ajándékokhoz? Boltban szerezzük be a meglepetéseket vagy online? Mennyit költünk egy-egy ajándékra? Hogyan csomagoljuk be? 

Terülj, terülj asztalkám

A nagy családi étkezések az ünnep fontos részei, ezért érdemes megtervezni. Beszéljük meg, mit szeretnénk enni, milyen legyen a menüsor, milyen édességek készüljenek. Ehhez igazítsuk a bevásárló listát és igyekezzünk mihamarabb beszerezni a hozzávalókat, hogy elkerüljük az üzletekben lévő tömeget. 

+ Mi az az öt dolog, ami nem hiányozhat karácsonykor?

A család összes tagja válaszoljon a kérdésre, így kiderülhet mi is az igazán fontos. Lehet például nem kell égigérő fenyőfát venni, hanem fontosabb a közös filmnézés.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?