Rossz kedve van? A kutatók azt tanácsolják, süssön valamit

A kutatók szerint nincs jobb ellenszere a rosszkedvnek, mint valamilyen kreatív tevékenységet folytatni. Ilyen például a főzés vagy a sütés, nemcsak az elkészült étel vagy édesség miatt. A 2016-ban készült kutatásról a Munich számolt be, de a téli ünnepek közeledtével aktuális lehet az eredménye.

Hosszú volt a nap? Sokasodnak a tennivalók a munkában és otthon is? A tegnap esti baráti találkozó túl sokáig tartott? Fáradt és nyűgös, nem tud pihenni? Ráadásul a karácsony miatt ajándékokért is rohangálnia kellett? Vegyen pár mély levegőt és süssön valami finomat. A tudósok legalábbis ezt ajánlják.

Egy 2016-ban, a Journal of Positive Psychologyban publikált tanulmány szerint a mindennapos kreatív tevékenységek jó hatással vannak a jólétünkre. Az új-zélandi Otagói Egyetem kutatói 638 egyetemistát kértek meg arra, hogy 13 napon keresztül jegyezzék fel, mit csináltak és milyen volt a lelkiállapotuk. A naplók elemzése után a szakértők megállapították: a kreatív tevékenységek (sütés, főzés) miatt sokkal lelkesebbek, pozitívabbak voltak. Ugyanígy a festés, kötés, kreatív írás jó hatással van a kedélyállapotunkra.

Dr. Tamlin Conner, a kutatás vezetője elmondta a kreatív tevékenységek nemcsak az aznapi, hanem a másnapi lelkiállapotunkat is pozitívan befolyásolják. Éppen ezért ajánlja, hogy naponta, munka után végezzünk valamilyen kreatív tevékenységet. Nem muszáj mindennap sütni, főzni, barkácsolhatunk, festhetünk, színezhetünk, játszhatunk egy hangszeren. Az adventi készülődés számos kreatív lehetőséget ad, gondoljunk csak az adventi koszorú, kalendárium, karácsonyfadíszek készítésére.

 

 

Dr. Tamlin Conner pszichológus, a kutatás vezetője is azt hangsúlyozta, hogy az eredményeik kiemelik, mennyire fontos, hogy igyekezzünk minden nap valamilyen kreatív dolgot csinálni, mert az nemcsak aznap, hanem a rákövetkezőn is jó hatással lehet a hangulatunkra.

Kapcsolódók

Kimaradt?