Így tisztítsa helyesen a tévéképernyőt

Az internet adta lehetőségek ellenére, a televízió a legtöbb otthon fontos kelléke. Jól esik ugyanis egy fárasztó nap után a tévé előtt a családdal együtt megnézni egy jó filmet, egy érdekes műsort. Nincs azonban annál bosszantóbb, amikor a piszkos tévéképernyő rontja az élményt. Hogyan tisztítsuk a televíziót? Ennek járt utána a Consumer Reports.

A televíziók vonzzák a port, nem beszélve az ujjlenyomatokról és egyéb szennyeződésekről. Szerencsére a síkképernyős tévék tisztítása egyszerű folyamat és nincs szükségünk semmilyen speciális eszközre. Ha régi képcsöves tévénk van, még könnyebb a dolgunk, ezek ugyanis bármivel tisztíthatók, amit egyébként az üvegfelületekre alkalmaznánk. 

A síkképernyős televíziók sokkal érzékenyebbek, így óvatosnak kell lennünk. Érdemes mindenekelőtt a készüléket gyártó cég weboldalát megnézni, ahol az adott típus tisztításához hasznos információkat találunk. Claudio Ciacci, a Consumer Reports szakembere szerint a televíziók tisztitásakor nem elég kikapcsolni a készüléket, húzzuk is ki a csatlakozóból, így nemcsak biztonságosabb lesz, de a szennyeződéseket is jobban látjuk majd. 

A képernyők könnyedén karcolódhatnak, ezért felejtsük el a papírtörlőket és inkább egy finom, puha kendővel körkörös mozdulatokkal töröljük át. Legjobb erre egy mikroszálas törlőkendő, amivel eltávolítható a por, de vigyázzunk, ne nyomjuk erősen a készülékhez. 

Kerüljük a vegyszereket! Az ablaktisztító folyadékokban lévő alkohol, ammónia és aceton árthat a síkképernyős tévéknek. Ha mindenképpen boltban vásárolható tisztítószert használnánk, figyeljünk, hogy ne tartalmazza az említett anyagokat.

Amennyiben a törlőkendő nem elég a képernyő tisztává varázsolásához, használjunk kevés desztillált vizet. Fontos, hogy ne spricceljük rá közvetlenül a készülékre, hanem a törlőkendőt benedvesítve óvatosan töröljük át. A szakértő szerint ezután érdemes egy száraz kendővel még egyszer áttörölni a televízió képernyőjét. 

Ha pedig belejöttünk a takarításba érdemes egyúttal a tévéállványt és a távirányítót is megtisztítani. 

Kimaradt?