Rekord: 2017 volt a legboldogtalanabb évünk

Amióta mérik a világ boldogsági szintjén, 2005 óta, 2017 volt a legboldogtalanabb évünk.

A Gallup évente elkészülő Globális Érzelmi Jelentése (Global Emotions Report) szerint a tavalyi volt a legboldogtalanabb év a világon. Az intézet szerint ez azt jelenti, hogy a világ nem volt ilyen negatív 2005 óta, amióta készítenek globális méréseket a témában.

Tíz emberből közel négy ember mondta átlagosan azt, hogy stresszt vagy aggodalmat kérdezett az előző napon, ötből egy pedig dühöt érzett, 23 százalék szomorúságot, 31 százalék fizikai fájdalmat.

2015-ben és 2016-ban a negatív tapasztalat index 28 volt, tavaly pedig 30-ra emelkedett. Ehhez világszerte 154 ezer embert kérdeztek meg.

Új negatív rekorder

Korábban Irak számított a "legnegatívabb" országnak, mára a Közép-afrikai Köztársaság vette át a helyét, miután a lakosság háromnegyede érzett fizikai fájdalmat vagy aggodalmat a megkérdezésükhöz viszonyított előző napon. Az országban több mint 600 ezer ember hagyta el lakhelyét, keresztények és muszlimok közötti erőszakos harcok jellemzik a köztársaságot évek óta.

Bizonyos helyeken nem is lehetett elérni az embereket, hogy megkérdezhessék őket, és még így is a legerősebb eredményt kapták: 61 pontot.

A köztársaságot Irak követi, aztán Dél-Szudán, Csád, Sierra Leone és Egyiptom.

A legpozitívabb? Nem Észak-Európa

A lista legszerencsésebbjei meglepő módon nem az észak-európaiak, ahogy azt megszokhattuk. A legpozitívabb országoknak dél-amerikai országok számítottak (persze vannak kivételek bőven, például Venezuela). Az első helyre Paraguay került: a pozitív tapasztalat index szerint, amely mosolygást, örömöt, érdekes tennivalókat, pihentséget, tiszteletet mér, ők a legvidámabbak a világon.

Őket követi Kolumbia, El Salvador, Guatemala, aztán egy kontinenssel fennebb Kanada. Európából Izland került fel a lista elejére, a 12. helyre. Szintén az élen jár Indonézia és Üzbegisztán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?