A világon mintegy 23 millióan tervezik elhagyni a hazájukat

A világon mintegy 23 millió ember készül arra, hogy kivándorol hazájából, ez a szám folyamatosan növekedett az utóbbi években - olvasható a Nemzetközi Migrációs Szervezet kedden nyilvánosságra hozott friss jelentésében.

Noha a szám nagynak tűnik, a világ népességének mindössze 0,4 százaléka - tette hozzá a szakosított ENSZ-szervezet, amelynek jelentése a Gallup amerikai közvélemény-kutató cég nemzetközi felmérésein alapszik.

A kivándorolni akarók több mint 20 százaléka elsősorban az Egyesült Államokba szeretne emigrálni, amely így messze a legnépszerűbb célország, és több mint 40 százalékuk Afrikából. A népszerű célországok között van még Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia, Kanada, Franciaország és Németország.

A Gallup azokat az embereket számolta össze, akik olyan előkészületeket tesznek a kivándorlásra, mint a vízumkérelem beadása, takarékoskodás ebből a célból, nyelvtanulás. A felméréseket 2010 és 2015 között készítették. Öt év alatt öt százalékkal nőtt az emigrálni akarók száma.

Kisebb térségekre lebontva a világot a legtöbben Nyugat-Afrikából, majd Dél-Ázsiából, Észak-Afrikából és a Közel-Keletről akarnak elköltözni. Az IOM szóvivője azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a tényleges migráció mindig elmarad a potenciálistól.

Kapcsolódók

Kimaradt?