Védenék az időjárási jelenségektől a közkedvelt Transzfogarasi utat

Az kevésbé valószínű, hogy egész évben nyitva tudják majd tartani a Traszfogarasi utat, de szeretnék, ha minél tovább járható lenne a Déli-Kárpátokat átszelő magashegyi út – mondta Elekes Róbert, a Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság (DRDP) szóvivője. A ’70-es években még szállítmányozási célra épült, ám azóta idegenforgalmi célpontnak számító látványos út korszerűsítése során elsősorban a meteorológiai jelenségek elleni védelemre kell megoldást találniuk a szakembereknek.

Fotó: Borsi Botond

A közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) elnöke, Cristian Pistol korábban már bejelentette, hogy szeretnék kiterjeszteni a népszerű, ugyanakkor az év túlnyomó részében járhatatlan útszakasz használati idejét. Az erre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére a Rutier Conex XXI Kft-t választották ki a közbeszerzési eljáráson, és mint azt a vállalat elnöke a héten bejelentette: a cégnek 8,4 millió lej és 12 hónap áll a rendelkezésére, hogy megoldást találjon az út korszerűsítésére a Piscul Negru és a Bilea-vízesés közötti szakaszon.

A CNAIR alegységeként működő brassói DRDP szóvivője, Elekes Róbert érdeklődésünkre rámutatott, hogy a Transzfogarasi utat nem úgy tervezték és az útvonalat sem úgy választották, hogy egész évben nyitva lehessen tartani. „Emiatt útvonalváltoztatás nélkül jelen pillanatban nagyon nehéz lenne elérni azt, hogy egész évben nyitva lehessen tartani. Ezért ez kevésbé valószínű, de vannak olyan megoldások, amelyekkel minél hosszabb ideig nyitva tudnánk tartani” – mondta.

Tájékoztatása alapján a Transzfogarasi út kezelését külön, törvény értékű szabályzat határozza meg. Ezt 2020-ban aktualizálták, és abban pontosan le van írva, hogy elsősorban meteorológiai jelenségek nehezítik, illetve teszik veszélyessé az autók áthaladását. „Elsősorban havazás, esőzés, hólavina, kőzuhatagok és ehhez hasonló, sok-sok jelenség jelent problémát. Azt is jó tudni, hogy amikor lent esőről beszélünk, az más, mint ami fent van. Ott már alpesi síkság van. Nincsenek fák, növényzet, ami megállíthatná, ha valami a hegyoldalról lezúdul. A víz is nagyon gyorsan lezúdul. Sok olyan hely van, ahol lavinák vannak, annak ellenére, hogy vannak minimális visszatartó kerítések, ez a jelenség létezik. Ezek azok, amiket megpróbálnánk minél nagyobb mértékben kizárni, hogy minél tovább járható legyen az út” – ecsetelte.

Fotó: Borsi Botond

Az Alsóárpás és Curtea de Argeș teleüléseket a Fogarasi-havasakon át összekötő 90 km hosszú, és 2042 méteres magasságig felvezető utat még az 1970-es években építtette Nicolae Ceaușescu. Szállítmányozási útvonalnak szánták, de idegenforgalmi látványossággá vált. Amennyiben tovább nyitva tartana, a turisztikai értéke is nőnek – merült fel. Elekes szerint nem annyira a szebeni részen, mint inkább a déli, Argeș megyei oldalon. „Nálunk, a szebeni oldalon a Bilea-vízesésig fel lehet menni egész évben, addig takarítjuk az utat. Onnan pedig a Bilea tóhoz felvonóval lehet tovább menni. Ezért ez vonzó egész évben. Persze nem ugyanannyi a látogató télen, mint nyáron, amikor autóval is fel lehet menni, de azért nagyon sokan felmennek” – mondta. Ezzel szemben az argeși oldalon, amikor az út felső részét lezárják hiába lehet egész messze felmenni, mégis kevésbé vonzó. „Onnan sokkal nagyobb a nyomás, ami a turisztikai befektetőket illeti, hogy minél tovább nyitva tartsuk az utat” – mutatott rá Elekes. Hozzátette ugyanakkor, hogy az a rész nem a brassói DRPD-hez tartozik, ezért arra a szakaszra nincs rálátása, de szerinte vonzóbbá válna, ha több ideig, vagy egész évben nyitva tartanának.

Kiemelte, hogy az elmúlt pár évben megpróbálták minél korábban nyitni és minél később lezárni az utat. Ezt a szabályzat megváltozása tette lehetővé, mert az korábban egyértelműen kimondta, hogy október 30-án le kell zárni és július elsején nyithat újra. Az új szabályzat alapján a már említett meteorológiai veszélyek befolyásolják a nyitva tartást, ezért Elekes még nem tudta megmondani, hogy idén még meddig lesz járható a Transzfogaras. „Nem tudjuk előre. Volt ez a kis havazás, de ez nem volt nagy probléma. Most megint felmelegedés következik. A meteorológiai körülményektől függünk. De mindenképp már most túlléptük a tavalyit, akkor azt hiszem október 16-án zártuk be, és most már ugye túl vagyunk ezen, és úgy néz ki, hogy jövő héten felmelegedés lesz, csapadék sem várható, úgyhogy szerintem még egy hétig biztos nyitva marad” – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?