Zöld Péntek a blöff jegyében: hogy (nem) számolják meg a tömegközlekedéssel ingyen utazókat?

A kolozsvári önkormányzat szerint, mióta péntekenként ingyenes a tömegközlekedés, 10 ezerrel többen utaznak busszal, trolival vagy villamossal. Vajon honnan tudják?

2021. június 18. óta Kolozsváron a pénteki napokon ingyen lehet utazni a helyi tömegközlekedési járműveken. Idén a Zöld Pénteket a kolozsvári önkormányzat és az annak tulajdonában levő helyi közszállítási vállalat (CTP) fokozatosan kiterjesztette a Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó nagyobb településekre: Szászfenesre, Apahidára és Kisbácsra.

Fotó: Facebook/Compania de Transport Public Cluj

A Zöld Péntek nagy népszerűségnek örvend, közölte márciusban a CTP, minden hét utolsó munkanapján 3500 gépkocsival kevesebb közlekedik Kolozsvár utcáin. Ezzel párhuzamosan 10 ezerrel nőtt azok száma, akik autóbusszal, trolival vagy villamossal közlekednek.

Ez lényegében annyit jelent, hogy 3500 kolozsvári egy 6 lejes megtakarításért, ennyibe kerül ugyanis egy két utazásra jogosító jegy, hajlandó otthon hagyni az autóját, s helyette a tömegközlekedést használni. A Zöld Péntek eredményeivel Emil Boc polgármester eldicsekedett Tánczos Barna akkori környezetvédelmi miniszternek is, aki márciusban a kincses városba látogatott.

„A városházából úgy látszik”

A Zöld Péntek eredményeire vonatkozó adatok igencsak örvendetesek, azonban az autósok egy része megkérdőjelezi azokat. Az elmúlt hónapokban egy tucatnál több gépkocsivezetőt, hivatásosokat és amatőröket vegyesen, kérdeztem a Zöld Péntekkel kapcsolatos tapasztalataikról. Egyetlen egy sem volt köztük, aki a közúti forgalom csökkenését tapasztalta volna Kolozsváron azóta, hogy péntekenként ingyenessé vált a tömegközlekedés.

„Valószínűleg a városházából úgy látszik” – jegyezte meg ironikusan egy taxisofőr. Egy másik kifejtette, pénteken nemhogy kisebb lenne a forgalom, mint más napokon, hanem épp ellenkezőleg, a hétfő mellett a hét utolsó munkanapja az, amikor a legnagyobb a zsúfoltság a város útjain.

A Zöld Péntek állítólagos sikerére vonatkozó adatok egy sor kérdést vetnek fel. Mit jelent az, hogy 3500 személygépkocsival csökken a kolozsvári forgalom? Hogyan, hol, milyen módszerrel méri az önkormányzat és a CTP a városban közlekedő autók számát? Legalább ugyanennyire problematikus azon állítás is, hogy péntekenként 10 ezer fővel többen utaznak a tömegközlekedési járműveken. Hogyan lehet megszámolni az utasokat, emberek tízezreit egy olyan napon, amikor az utazáshoz nem kell jegyet váltani? Kirendelik az önkormányzat és a közszállítási vállalat valamennyi irodai dolgozóját a megállókba, hogy számolják meg a fel- és a leszállókat?

Szeptember 4-én e-mailben kértem a polgármesteri hivatal sajtóosztályát, tájékoztasson arról, hol, mikor, milyen módszerrel, milyen módszertan alapján végzett számlálások eredményezték a Zöld Péntek kapcsán közzétett adatokat. „Tekintettel az ön által kért adatok komplexitására és mennyiségére, az igénylésre az 544/2001-es törvény 7-es cikkelyének 1. pontjában megállapított maximum 30 napos határidőn belül válaszolunk” – állt a sajtóosztály Mirela Ogruțan nevű munkatársától kapott elektronikus levélben, mely szeptember 14-én futott be a postaládámba. Azóta közel két hónap telt el, s a munkanapok száma is jócskán meghaladja a 30-at, válasz mégsem érkezett. Van egy tippem, hogy miért: senki nem számolta meg Zöld Pénteken sem a tömegközlekedéssel utazókat, sem pedig a közlekedő autókat, ellenben Emil Boc imád sikerekről beszámolni, a 10 ezer pedig egy jól hangzó szám, pontosabban egy hangzatos blöff.

Ettől persze a Zöld Péntek egy hasznos kezdeményezés marad, mely nagyobb távlatban hozzárájulhat Kolozsvárnak élhetőbb várossá tételéhez.

Európa számos pontján próbálkoztak már a tömegközlekedés ingyenessé tételével, vegyes eredménnyel. Tallinban, Észtország fővárosában 2013 óta utazhatnak jegy nélkül a helyiek a közszállítási járműveken. A Deutsche Welle egyik helyszíni riportja szerint az intézkedés nem csökkentette érdemben az autóforgalmat.

Luxemburg 2020 márciusában tette ingyenessé a tömegközlekedést nem csupán a helyiek, hanem a külföldiek számára is. A hivatalos adatok szerint a nagyhercegségen belül vonattal utazók száma 2022-ben nem hogy nőtt volna, hanem csökkent 2019-hez képest. Ellenben a villamost igénybe vevők száma heti 22 ezerről 88 ezerre emelkedett, azonban ez utóbbi is roppant kis szám.

A franciaországi Dunkerque városában 2018 óta térítésmentes a helyi tömegközlekedés. Egy pár hónappal később készült tanulmány szerint az intézkedés következtében csökkent az autóforgalom, a megkérdezett helybeliek 5 százaléka azt nyilatkozta, hogy eladta az autóját, illetve letett arról, hogy egy második személygépkocsit is vásároljon.

Kapcsolódók

Kimaradt?