Zetelakán állt szolgálatba a Paksi Atomerőmű tűzoltóautója

Kedden érkezett meg Zetelakára a magyarországi Paksi Atomerőmű adománya, egy Steyr típusú, jól felszerelt tűzoltóautó. Az anyaországi támogatás lehetővé teszi, hogy a zetelaki önkéntes tűzoltók lecserélhessék az eddig jó szolgálatot teljesítő, de már igencsak kiöregedett, több mint 60 éves járművüket.

Anyaországi adománynak köszönhetően újulhatott meg a Zetelaki Önkéntes Tűzoltó Egyesület eszközállománya. Történt ugyanis, hogy 2018-ban az erőműnél több tűzoltóautót leszereltek, ebből egy Zetelakára került, a kiselejtezett, de egyébként kitűnő állapotú jármű november 9-én érkezett meg a Székelyudvarhely melletti nagyközségbe.

Éveket vártak az új autóra | Fotók: Zetelaki Önkéntes Tűzoltóság

„A történet valamikor 2005-ben kezdődött, amikor megismertük a Paksi Atomerőmű akkori igazgatóját, Hamvas Istvánt. Jó kapcsolat alakult ki közöttünk, a volt igazgatónak amúgy is van egy hétvégi háza a községünkhöz tartozó Zeteváralján, érdeklődött irántunk, így került szóba a helyi önkéntes tűzoltóság, illetve a paksi tűzoltóautók 2018-ra időzített leszerelése, valamint az ebből adódó támogatási lehetőség” – nyilatkozta a Maszolnak Nagy Attila, Zetelaka polgármestere.

Az adományozás sajnos elhúzódott, egyrészt közbeszerzési bonyodalmak miatt, de a járvány is közbeszólt, így mostanáig várni kellett az adományozási szerződés aláírására, és a jármű birtokbavételére.

Állandó készenlétben

A 25 fős, stabilnak mondható mag köré szerveződő zetelaki önkéntes tűzoltóság 2018-ban kapott új tűzoltószínt (egy régi romos épületet építettek újjá), amellyel több korábbi gondot is orvosolni tudtak. Ugyanis a régi tűzoltószínbe a kettőből csak az egyik jármű fért be, a másikat egy magántelken található kültéri színben kellett tárolniuk, téli időszakban le kellett engedni belőle a vizet, tehát nem lehetett készenléti állapotban tartani.

„Jelen pillanatban fűtött garázsban, menetkész állapotban tudjuk tartani mindkét tűzoltóautónkat, és ugyanott van a gyorsbeavatkozó kvadunk is, amit főleg a nehezen megközelíthető terepeken szoktunk bevetni” – tájékoztatott a zetelaki településvezető.

Lecserélik a régit

Zetelakán két tűzoltójármű áll szolgálatban, az egyikre azonban már régóta ráfér a megérdemelt pihenés. „Egyik autónk egy 1960-as gyártású Mercedes, jól szolgált eddig, de a meghibásodások során egyre több fejtörést okozott az üzembe helyezése, a nehezen beszerezhető pótalkatrészek miatt. Az utóbbi időben többször is lerobbant, a legutóbbi meghibásodása során pedig úgy tűnt, hogy a jármű menthetetlen. Nagy Attila polgármester szerint a lehető legjobbkor, mondhatni a 24. órában érkezett az anyaországi segítség.

Búcsút intenek a régi járműnek

„Nagyon elhúzódott ez az ügy, már kezdtünk aggódni, hogy nem lesz belőle semmi, de az atomerőmű mostani vezetője, Pekárik Géza vezérigazgató mellénk állt, és valóra váltotta elődjének az ígéretét, amiért nagyon hálásak vagyunk neki” – összegzett Nagy Attila, zetelaki polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?