Visszatérhetnek az iskolákba a diákok a három ezrelék alatti fertőzöttségi rátájú településeken

Hétfőtől engedélyezett a jelenléti oktatás a 3 ezrelék alatti fertőzöttségi rátájú települések valamennyi iskolájában és óvodájában, a tanintézetek személyzetének átoltottságától függetlenül - jelentette be csütörtök este az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu szerint az országos vészhelyzeti bizottság már dolgozik azon a határozaton, amellyel felhatalmazzák az oktatási és az egészségügyi minisztériumot a tanintézetek működését szabályozó közös rendelet ez irányú módosítására.

A tárcavezető közlése szerint továbbra is a pénteki fertőzöttségi mutatók alapján születik döntés arról, hogy a következő héten milyen formában kezdődik az oktatás a tanintézetekben. Hozzátette: csütörtökön az ország 1724 településén volt 3 alatti az elmúlt 14 napban jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter | Fotó: Agerpres

A miniszter méltányolta, hogy nőtt az átoltottság a tanügyi alkalmazottak körében, sokan beoltatták magukat a jelenléti oktatás biztosítása érdekében.

A tanulók közül eddig 407 ezren kapták meg az oltást, ami a 12 éven felüli iskolások 33 százalékát jelenti. A 12 és 15 év közötti korosztályból 117 ezer tanulót immunizáltak, a 16 éven felüliek közül 290 ezren vannak beoltva koronavírus ellen – tájékoztatott Sorin Cîmpeanu.

Idő közben heves vita alakult ki arról, hogy a diákokat hetente kétszer koronavírus-tesztelésnek vetnék alá. A tanügyi tárca az egészségügyi minisztériumtól kért pontosítást arra vonatkozóan, hogy kinek a kötelessége elvégeztetni a diákok nyál alapján történő tesztelését, az egészségügyi tárca pedig közölte: erről a tanügyminisztériumnak kell rendelkeznie.

A tanügyi alkalmazottak körében azonban ellenállásba ütközött a kezdeményezés, a pedagógusok azt mondják, nem tartozik munkaköri leírásukba a tesztelések elvégzése, továbbá ha kötelezik őket erre, akkor fokozott fertőzésveszélynek volnának kitéve.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség csütörtöki közleményében figyelmeztetett, hogy ha a kormány nem módosítja kérésüknek megfelelően a nyáltesztes szűrés útmutatóját, tagjaik hétfőn sztrájkőrséget fognak tartani a prefektusi hivatalok és az egészségügyi tárca székhelye előtt.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter szerint azonban az oktatási rendszer feladata a diákok nyáltesztes szűrésének lebonyolítása. A miniszter leszögezte: „nem tudunk 3 000 orvost és ápolót küldeni az iskolákba”. A tárcavezető szerint a pedagógusok a nyálteszteket egyfajta csodának tekintették, amelyek megoldást jelenthetnek a fertőzött diákok szűrésére, ám akik szorgalmazták a nyáltesztek bevezetését, vagyis a pedagógusok, szülők és a diákszövetségek egy része, most nem vállal felelősséget a tesztelés megvalósításáért.

(Nyitókép: Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?