Világbank: Románia elöregszik és nagymértékben sújtja az agyelszívás

Az oktatási rendszer hiányosságai, az egész életen át tartó tanuláshoz való kedvezőtlen hozzáállás, a nem elég hatékony szakképzés, az aktív munkaerő-piaci politikák hiányosságai tetézve az agyelszívással, oda vezetnek, hogy a munkaerő nem rendelkezik megfelelő készségekkel, nem felel meg a keresletnek – áll a Világbank Romániáról szóló jelentésében.

Az elmúlt 10-15 évben több mint 2 millió román
állampolgárt vándorolt ki, ami a munkaerő közel 20 százalékát jelenti, ennek következtében az országban a népesség elöregedése és munkaerő csökkenése tapasztalható, idézi a jelentést a Hotnews.

Figyelmeztetnek, hogy a kulcsfontosságú állások betöltése nehézséget okoz, így például orvoshiány van, mindez torzult bérigényeket és csökkenő reáltermelékenységet eredményez.

Illusztráció: AdobeStock
Mivel a kivándorló
k általában fiatalabbak és magasabban képzettekek, mint az itthonmaradó lakosság, a romániai társadalom elöregedőben van, és a világ egyik legsúlyosabb agyelszívásától szenved.
A romániai inaktivitási ráta – a
zoknak a munkaképes korúaknak az aránya, akik nem vesznek részt a munkaerőpiacon, vagyis nem dolgoznak és nem is keresnek aktívan munkát – 33,2%, ami az egyik legmagasabb az EU-ban, a munkaerő-piaci részvétel (69,2%) pedig a legalacsonyabbak közé tartozik, ami a gazdaság növekvő kereslete mellett korlátozza a munkaerő-kínálatot. A nők, a fiatalok és az alacsonyabb iskolai végzettségűek körében különösen alacsony a részvételi arány.
A fiatalok munkaerő-piaci részvétele még alacsonyabb, 38,3%, ami jóval az 58%-os uniós átlag alatt van. A nem foglalkoztatott, oktatásban vagy képzésben nem részesülő (NEET) 15-24 éves fiatalok aránya 14,7% volt, ami Olaszország után a második az EU-ban.

Munkaerőhiánymutatkozik mind a magas, mind az alacsony képzettséget igénylő szakmákban (pl. szoftver- és alkalmazásfejlesztők és elemzők, általános orvosok, villamosmérnökök, technikusok, gépészek és gépjavítók, szakácsok, furgon- és motorkerékpár-vezetők, készruhaiparban és egyéb kapcsolódó területeken dolgozók).
Az EU városi területei között Románia az utolsó helyen áll a digitális készségek tekintetében, a vidéki területek
en pedig az utolsó előtti helyen áll az ország.
A munkáltatók, a munkavállalók és az oktatási és képzési szolgáltatók közötti kapcsolat hiánya miatt a felek elszigetelten működnek,
így az oktatási rendszer a jelenlegi munkaerő-piaci igényeknek csak mintegy 20%-át elégíti ki, állapítja meg a jelentés.
Románia szociális védelemre és szociális támogatásra fordított közkiadásai viszonylag alacsonyak a többi uniós tagállamhoz képest,
így a szegények amellett hogy nehezen férnek hozzá a különböző szolgáltatásokhoz, a saját fejlesztésükre sincsenek elegendő forrásaik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?