Véradási kampányt szerveztek a Sapientia marosvásárhelyi karán

Újabb véradási kampányt szerveztek szerdán a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karán a Maros Megyei Vérközpont és a Közegészségügyi Szolgáltatások és Politikák Szak együttműködésében.

A transzfúziós központ négy mobil ágyat, valamint szakképzett orvosokat, asszisztenseket biztosított a helyszínen. Nagy számban jelentkeztek önkéntesek az egyetem hallgatói közül, türelmesen várva arra, hogy sorra kerüljenek.

„Az önkéntes véradást az egyetemi közösség kultúrájának is részévé szerettük volna tenni, ezért a sikeres májusi akció után újból meghirdettük. Az utóbbi időben az önkéntes véradásnak a motivációi jelentősen megerősödtek. Tulajdonképpen csak jó szándékra van szükség, és akkor jelentősen hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egy ilyen vérgyűjtési akció sikeressé váljon. A civil társadalomban is egy kicsit nagyobb mértékű összefogás érzékelhető” – részletezte a Maszolnak Sántha Ágnes főszervező.A képre kattintva galéria nyílik | A szerző felvételei

Mint fogalmazott, terveik szerint félévente meg fogják szervezni a véradási kampányt, egyet tavasszal, egyet pedig télen szeretnének lebonyolítani. „Az egyetemisták részéről az önkéntes véradásnak akadálya lehet többek között az, hogy időhiány miatt nehezebben tudnak eljutni egy vérközpontba. Ezért úgy gondoltuk, házhoz jövünk” – mondta.

Egy véradótól egyszerre 400 milliliter vért lehet „lecsapolni”. Fontos tudni azt is, hogy a véradás a délelőtti órákban lehetséges, illetve ajánlott. Egy személy évente akár négy alkalommal is adhat vért.

„A jó cselekedet mellett nem elhanyagolható az sem, hogy egy ilyen véradás az egyén egészségügyi felmérésének szempontjából is fontos lehet, hiszen szűrővizsgálatoknak vetik alá a felvett vért, így ki lehet szűrni olyan betegségeket is, amelyekről az illető személy nem is tud, egyszóval preventív eljárásnak is felfogható” – összegezte Sántha Ágnes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Dr. Florea Lenuța, a Maros Megyei Vérközpont képviselője érdeklődésünkre kifejtette, igyekeznek gyakran váradási kampányokat szervezni a megyeszékhelyen. „Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy a Sapientia hallgatói nagy létszámban csatlakoztak kampányunkhoz. Azért is fontosak az ilyen jellegű kezdeményezések, mert sajnos év közben a véradási hajlandóság jelentősen csökken, ugyanakkor azt is látjuk, hogy ez a fajta önkéntesség teret vesztett, egyre kevesebben adnak vért. Ezt a tendenciát igyekszünk megállítani, megfordítani. Jelenleg megyeszerte nincsenek vérellátási problémák, de folyamatosan szükség van újabb véradókra, hogy a vértartalékok ne fogyjanak el” – nyilatkozta.

Tankó Tamás, az egyetem kommunikációs szakának hallgatója kifejtette: a véradáson való részvételét az egymás iránti felelősségtudat vezérelte. „Rendszeresen szoktam vért adni, hiszen ez egy olyan gesztus, amivel akár életeket is tudunk menteni, ugyanakkor a saját egészségemet is felmérettethetem, hiszen a véradás előtt kivizsgálnak” – hangsúlyozta az egyetemi hallgató.

A felmérések szerint Romániában naponta több mint ezer liter vérre lenne szükség a létfontosságú sebészeti beavatkozásokhoz, sürgősségi esetekben. A vérhiány miatt azonban számos ilyen műtétet el kell halasztani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?