Végleges: az RMDSZ jelöltje, Béres Csaba marad Székelyhíd polgármestere

Maratoninak mondható választás végére tett pontot a központi és a megyei választási bizottság azzal, hogy kimondta: egyetlen szavazattal Béres Csaba, az RMDSZ jelöltje megnyerte a vasárnap megtartott polgármester-választást.

Mint ismert, a Bihar megyei kisvárosban tetőfokára hágott a hangulat, miután példátlanul hosszúra nyúlt a vasárnap leadott voksok megszámolása. Mint írtuk, ez azért alakult így, mert az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) azt kérvényezte, hogy csakis a szavazókörzet elnök nyúlhasson hozzá a szavazólapokhoz és azokat egyesével mutassa fel. Nos, a városban és a hozzá tartozó falvakban mintegy hatezer polgár élt szavazati jogával, és mivel mindenki öt szavazólapot kapott, az öt urnából ez mintegy harmincezer szavazólap egyenkénti ellenőrzését jelentette.

Fotó forrása: Béres Csaba Facebook-oldala

A szavazatok első megszámolása után néhány szavazat előnnyel az EMSZ jelöltje, Boros Dávid jött ki nyertesen. Az RMDSZ kérelmezte a szavazatok újraszámolását, és ebbe beleegyezett az EMSZ is, sőt aláírták az erre vonatkozó határozatot is - tudtuk meg a helyi választási bizottság tagjaitól. Megjegyezték, hogy miközben az EMSZ még a szavazatszámlálás idején választási csalást emlegetett, kiderült, hogy éppen a Boros Dávid szavazatai közé keveredett Béres Csaba 4 érvényes szavazata, illetve további három érvénytelen voksot az EMSZ jelöltjének a javára írtak az első számolás alkalmával.

A második számolást követően egy szavazattal Béres Csaba, az RMDSZ jelöltje került ki győztesen. Az újraszámláláson végig jelen volt az EMSZ képviselője és jelölje, maga Boros Dávid is, és a jegyzőkönyvet egyhangú szavazással fogadta el a választási bizottság, és írta alá azt minden tag. Ezt a jegyzőkönyvet támadta meg az EMSZ a bukaresti Központi Választási Hatóságnál és a Bihar Megyei Választási Irodánál is.

Szerdán délután a bukaresti központi testület egyhangú döntéssel elutasította az EMSZ óvását, a megyei pedig háromnegyedes többséggel tett ugyanígy, kihirdetve a jogerős és végleges döntést, mely szerint Béres Csaba folytathatja polgármesterként.

Az RMDSZ oldalán közzétett üzenetekben mindenkit arra intenek, hogy a békesség érdekében fogadják el a törvényes eljárás nyomán született eredményt, illetve azt kérik ellenfeleiktől, hogy fejezzék be az emberek közötti árkok ásását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?